Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo COP28-ilmastokokouksessa: ilmastotavoitteisiin pääsy vaatii sitoutumista konkreettisiin tekoihin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.12.2023 18.03
Tiedote 550/2023
Kuvassa Petteri Orpo COP28-ilmastokokouksessa

Pääministeri Petteri Orpo piti lauantaina 2. joulukuuta Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n ilmastokokouksen osapuolten COP28-kokouksessa Dubaissa, valtionjohtajien huippukokouksen toisena päivänä.

Pääministeri Orpo korosti, että on toimittava nopeasti ja päättäväisesti sekä tehtävä selkeitä poliittisia sitoumuksia, jotta päästään Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen 1,5 asteen tavoitteiseen. Tärkeintä on nopea siirtyminen puhtaan energian tuotantoon ja pois fossiilisista polttoaineista.

”Siirtymisen mahdollistamiseksi meidän tulisi sopia globaaleista uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkuuden tavoitteista. Näitä tavoitteita on täydennettävä konkreettisilla toimilla fossiilisten polttoaineiden ja niiden käyttöä tukevien tukien asteittaiseksi poistamiseksi sekä muiden hiilettömien teknologioiden kuten ydinvoiman roolin tunnustamiseksi.”

YK:n ilmastosopimuksen osapuolet pääsivät kokouksen alussa sopuun ilmastotuhoja koskevasta rahastosta. Pääministeri kertoi, että Suomi on valmis tukemaan uutta rahastoa 3 miljoonalla eurolla.

Orpo painotti, että Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa vain vahvalla julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä.

”Olen iloinen, että suomalaiset yritykset voivat tarjota myös erilaisia käytännön ratkaisuja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi maailmanlaajuisesti. Haluamme suomalaisten yritysten laajentavan hiilikädenjälkeään eli tuotteidensa positiivisia ilmastovaikutuksia ja olevan valmiita jakamaan osaamistamme maailmanlaajuisesti”, Orpo kertoi.

”Hallitukseni on myös sitoutunut varmistamaan luontopääoman säilymisen osana vastuullista talouspolitiikkaa, ja pyrimme pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden vähenemisen. Tavoitteenamme on, että muut ympäri maailmaa voivat hyödyntää positiivisiin luontokädenjälkiin liittyvää osaamistamme.”

YK:n ilmastosopimuksen osapuolet pääsivät kokouksen alussa sopuun ilmastotuhoja koskevasta rahastosta. Pääministeri kertoi, että Suomi on valmis tukemaan uutta rahastoa 3 miljoonalla eurolla.

Pääministerillä on ollut ilmastokokouksen yhteydessä useita ilmastoaiheisia puheenvuoroja Suomen paviljongissa, lauantaina Teknologiateollisuuden ja Nokian paneelikeskusteluissa.

Lauantaina pääministeri tapasi myös Suomen valtuuskunnan. Orpo tapasi perjantaina myös professori Nick Sternin, joka on toiminut neuvonantajana Suomen vuonna 2018 perustamassa valtiovarainministerien ilmastokoalitiossa.

Lisätietoja: pääministerin diplomaattiavustaja Marja Koskela, p. 0295 160 978, pääministerin talouspoliittinen erityisavustaja Mikko Martikkala, p. 0295 16001 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279