Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

YK:n ilmastokokous käynnistyi valtionjohtajien huippukokouksella

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.12.2023 18.13
Tiedote 549/2023
Kuvassa Akseli Rouvari, pääministeri Petteri Orpo ja Hanna Höijer

YK:n ilmastosopimuksen osapuolten COP28-kokouksessa alkoi perjantaina kaksipäiväinen valtionjohtajien huippukokous. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Petteri Orpo, joka pitää Suomen kansallisen puheenvuoron lauantaina.

Paikalle odotetaan yhteensä lähes 190 valtion ja hallituksen johtajaa. Korkeimman poliittisen tason laaja osallistuminen korostaa ilmastotoimien tärkeyttä ja kiireellisyyttä. COP28-kokouksen avajaispäivänä saavutettiin jo merkittävä sopu uudesta ilmastotuhoja koskevasta rahastosta. Kokouksessa huipentuu myös Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden tilannekatsaus. Valtionjohtajilta odotetaan Dubaissa vahvaa sitoutumista siihen, että 1,5 asteen tavoitteesta pidetään kiinni ja sen edellyttämiin toimiin ryhdytään viipymättä.

Suomi korostaa, että 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen edellyttää globaalisti riittävän merkittäviä päätösvähennystavoitteita sekä laajoja ja vaikuttavia ilmastotoimia, erityisesti fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumista. Lisäksi tarvitaan energiatehokkuuden sekä uusiutuvien ja muiden puhtaiden energiamuotojen edistämistä.

Pääministeri kiitti suomalaisyritysten panosta ilmastonmuutoksen torjunnassa 

Pääministeri Orpo avasi perjantaina Suomen paviljongin. Suomella on ensimmäistä kertaa ilmastokokouksen yhteydessä maapaviljonki, jossa esitellään suomalaisia ilmastoratkaisuja, kuten puhtaan energian innovaatioita. Pääministeri kiitteli puheenvuorossaan paviljongin olevan julkisten toimijoiden, puhtaaseen siirtymään sitoutuneiden yritysten ja kolmannen sektorin vahva yhteisponnistus.

”Suomalaisyritykset tarjoavat huipputeknologiaa ja ratkaisuja, jotka edistävät päästöjen vähentämistä. Kutsumme tätä myönteistä vaikutusta "hiilikädenjäljeksi". Toivon, että tulevaisuudessa Suomi pyrkii paitsi saavuttamaan kunnianhimoiset ilmastotavoitteensa myös kasvattamaan hiilikädenjälkeään toimittamalla näitä teknologioita ja ratkaisuja kansainvälisesti”, pääministeri sanoi.

”Hallitusohjelmassa katsomme vielä pidemmälle: hallitus pyrkii yhteistyöllä pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden vähenemisen ja muuttamaan luontoympäristöön kohdistuvat positiiviset vaikutukset vientituotteeksi”, Orpo lisäsi.

Suomi on liittynyt Saksan Ilmastoklubi-aloitteeseen, joka toimii hallitustenvälisenä foorumina hiilineutraaliuden puolesta. Siinä on 36 jäsentä. Pääministeri Orpo osallistui perjantaina avaustapahtumaan. Ilmastoklubi on Suomen vuonna 2018 perustaman valtiovarainministereiden ilmastokoalition sisarverkosto. Nämä aloitteet täydentävät toisiaan ja ovat keskeisiä verkostoja tukemaan päättäjiä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Nuorisodelegaatit Akseli Rouvari ja Hanna Höijer luovuttivat pääministerille nuorten ilmastohuippukokouksessaan 18. marraskuuta valmisteleman yhteisen julkilausuman. Pääministeri Orpo kiitti nuorten ilmastohuippukokouksen työtä ja vahvisti hallituksen sitoutuneen konkreettisiin tekoihin kunnianhimoisen ilmastopolitiikan tavoitteiden saavuttamiseksi.

YK:n COP-ilmastokokous järjestetään Dubaissa 30.11.-12.12. Sen teemoja ovat päästöjen vähentäminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja rahoitus, erityisesti ilmastotuhoja koskevat rahoitusjärjestelyt. Ilmastokokouksessa huipentuu myös Pariisin sopimuksen maailmanlaajuinen tilannekatsaus (Global Stocktake), jossa tarkastellaan ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja toimien riittävyyttä. Varsinaisten neuvottelujen rinnalla COP28 kokoaa runsaasti kokousvieraita keskustelemaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä puhtaan siirtymän taloudellisista mahdollisuuksista.

Lisätietoja: pääministerin diplomaattiavustaja Marja Koskela, p. 0295 160 978, pääministerin talouspoliittinen erityisavustaja Mikko Martikkala, p. 0295 16001 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279

Lisää aiheesta

 
Sivun alkuun