Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo edisti Suomen EU-tavoitteita Tukholmassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 19.1.2024 15.22
Tiedote
Kuvassa: komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja pääministeri Petteri Orpo. Taustalla EU:n, Ruotsin ja Suomen liput.
Kuvassa: komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja pääministeri Petteri Orpo.

Pääministeri Petteri Orpo, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat Tukholmassa perjantaina 19. tammikuuta. Pääministerit nostivat yhdessä esiin asioita, joita EU:ssa pitää edistää EU:n seuraavalla vaalikaudella.

Suomen avaintavoitteet seuraavalle EU-vaalikaudelle eli vuosille 2024 – 2029 ovat: Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen, kokonaisturvallisuuden parantaminen, ja puhtaan siirtymän sekä biotalouden ja kiertotalouden edistäminen.

”Meillä oli erinomainen keskustelu. Tämä tapaaminen osoittaa yhtenäisyyttämme ja vahvaa sitoutumistamme ratkaista ongelmia”, pääministeri Orpo kertoi lehdistötilaisuudessa tapaamisten jälkeen. 

Pääministeri Orpo korosti, että Euroopan on jatkettava kunnianhimoista sotilaallista tukea Ukrainalle. Hän korosti myös, että Ukrainalle suunnitellusta taloudellisesta tukipaketista on saatava nopeasti päätös. 

”Meidän on myös lisättävä Euroopan puolustusteollisuuden kapasiteettia ja lisättävä ammustuotantoa”, pääministeri tähdensi. 

”Suomessa nukumme yömme rauhallisesti, olemme hyvin varautuneita. Myös kaikkien EU- ja NATO-maiden tulee kuitenkin olla valmiita kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin”, pääministeri Orpo totesi.

Panostaminen Euroopan turvallisuuteen on seikka, johon Suomen mielestä EU:n pitäisi panostaa ohjelmissaan vuosille 2024 - 2029. Pääministeri Orpo nosti keskusteluissa esiin esimerkiksi Suomen hyvin toimivan kokonaisturvallisuuden mallin. Toinen Suomelle keskeinen asia on strategisen kilpailukyvyn edistäminen.

”Strateginen kilpailukyky tarkoittaa vahvempaa taloudellista pohjaa, dynaamisempaa yhteismarkkinaa, joka perustuu vapaaseen liikkuvuuteen, reiluun kilpailuun ja parempaan kykyyn solmia kauppasopimuksia”, pääministeri Orpo sanoi.

Keskusteluissa nousi esiin myös Suomelle ja Ruotsille tärkeät puhdas siirtymä sekä puhtaan energian ja bio- ja kiertotalouden tarjoamat mahdollisuudet sekä metsät. Pääministeri Orpo, pääministeri Kristersson ja komission puheenjohtaja von der Leyen tutustuivat näihin teemoihin myös vierailulla Stora Enson innovaatiokeskuksessa. 

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia