Hyppää sisältöön

Pääministeri Petteri Orpon tervehdys tasavallan presidentti Alexander Stubbille 1. maaliskuuta 2024

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.3.2024 15.16
Puhe

Pääministeri Petteri Orpo puhui tasavallan presidentti Alexander Stubbin virkaanastujaisissa 1.3. Puhe muutosvarauksin.

Arvoisa tasavallan presidentti,

Suomen kansa on valinnut teidät tasavallan presidentiksi. Edustamanne arvot ja ajatukset ovat kansanvaalissa saaneet taakseen suomalaisten enemmistön. 

Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Haluan ilmaista valtioneuvoston tahdon tiiviiseen yhteistyöhön teidän kanssanne.

Aloitatte tehtävässänne epävarmuuden ajassa. Euroopassa on sota, ja Ukraina tarvitsee tukeamme. Te olette aina ollut läntisten arvojen puolustaja, ja nyt ne arvot ovat koetuksella. Puolustajia tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Suurvallat hakevat asemiaan uudelleen. Itärajamme on suljettu Venäjän vaikuttamistoiminnan seurauksena. Kansankuntana ja Eurooppana olemme isojen kysymysten äärellä. Uskon, että aiemmissa tehtävissänne hankkimanne kokemus ja näkemys antavat teille erinomaiset edellytykset huolehtia kaikista perustuslain mukaisista tasavallan presidentin tehtävistä.

Rakentamanne verkostot ja kielitaitonne mahdollistavat Suomen kansainvälisen aseman vahvistamisen entisestään. Muun muassa roolinne kansainvälisessä rauhanvälitystyössä CMI:ssä on avannut teille globaalia näkökulmaa.

Suomena meillä on edessämme vaikeat ajat. Joudumme tekemään kipeitä ratkaisuja, jotta saamme turvattua myös seuraaville sukupolville suomalaisen hyvinvoinnin: laadukkaan koulutuksen, toimivat terveyspalvelut ja hoivan sitä tarvitseville. Samalla tehtävämme on lisätä luottamusta ja tulevaisuudenuskoa siihen, että edessäpäin on valoisampaa.

Suomi ja suomalaiset ovat aina pärjänneet, vaikeissakin paikoissa, ja niin me pärjäämme nytkin.
 
Olette sanonut, että haluatte olla suomalaisia yhdistävä tekijä. Yhdistävien tekijöiden löytäminen ja vaaliminen ovat tärkeitä tehtäviä ajassa, jossa kovinta ääntä pitävät usein ääripäät. Olette jo osoittanut, että teillä on kykyä kuunnella, kiittää ja keskustella toista kunnioittaen. Uskon, että tätä myönteistä voimaa osaatte käyttää taiten tehtävässänne tästä eteenpäin.

Vastaanottakaa, herra tasavallan presidentti, valtioneuvoston ja virkakunnan lämpimät onnittelut ja kunnioituksen vakuutus.