Hyppää sisältöön

Pääministeri Petteri Orpon vastaussanat presidentti Sauli Niinistölle 1. maaliskuuta 2024

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.3.2024 14.09
Puhe

Pääministeri Petteri Orpo vastasi presidentti Sauli Niinistön jäähyväispuheeseen perjantaina 1.3. Puhe muutosvarauksin.

Herra presidentti,

kaksi kautta, kaksitoista vuotta olette johtanut Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Yhteistyönne hallitusten kanssa on ollut tiivistä ja hyvää.

Aktiivisuutenne ja henkilökohtaiset suhteenne suurvaltojen johtajiin ovat olleet isänmaan eduksi. Ne ovat vahvistaneet Suomen kansainvälistä asemaa ja antaneet pienelle maalle sen kokoa suuremman painoarvon.

Olette ollut ulkopolitiikan johdossa murrosaikana. Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan muutti koko Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen. Kuten sanoitte Venäjän hyökättyä: ”Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät”. Yli kaksi vuotta myöhemmin katsomme näitä kylmiä kasvoja edelleen. Epävakautta ja kriisejä on koettu muutoinkin.

Olette ollut tekemässä historiaa: Suomen turvallisuutta vahvistaa nyt jäsenyytemme läntisessä puolustusliitto Natossa. Polkumme jäsenyyteen oli hyvin pohjustettu. Päätöksiä kyettiin tekemään nopeasti ja samalla demokraattisesti silloin kun niitä vaadittiin. Päätöksentekokyky vaikeina aikoina on yksi Suomen vahvuuksista.

Kotimaassakin olemme eläneet poikkeuksellisia aikoja. Venäjän vaikuttamistoiminnan vuoksi itärajamme on suljettu. Olemme varautuneet siihen, että ajat voivat tästä vielä vaikeutua. Myös tähän olette hallitusta osaltanne kannustaneet.

Suomalaisille olette ollut pidetty ja arvostettu johtaja. Unilukkari, joka on herätellyt suomalaisia, erityisesti meitä poliittisia päättäjiä, kohtamaan paljaat totuudet. Olette johtanut esimerkillä. Teidät on opittu tuntemaan erityisesti kohtuuden ja liikunnallisen elämäntavan puolestapuhujana.

Valtioneuvoston jäsenten, virkakunnan ja Suomen kansan puolesta esitän teille, herra presidentti, parhaat kiitokset isänmaan hyväksi tekemästänne työstä.