Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Petteri Orpos svarsord till president Sauli Niinistö den 1 mars 2024

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.3.2024 14.09
Tal

Statsminister Petteri Orpo svarade på president Sauli Niinistös avskedstal fredagen den 1 mars. Det talade ordet gäller.

Herr president,

under två perioder, i tolv år, har Ni lett Finlands utrikespolitik i samverkan med statsrådet. Ert samarbete med regeringarna har varit gott och intensivt.

Er aktiva verksamhet och era personliga relationer till stormaktsledare har gagnat fosterlandet. De har stärkt Finlands internationella ställning och gett oss större tyngd än vad som kan förväntas av ett litet land.

Ni har lett utrikespolitiken under en brytningstid. Rysslands hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina har förändrat det säkerhetspolitiska läget i hela Europa. Som Ni sade efter Rysslands angrepp: ”Nu har maskerna fallit. Vi ser bara krigets kalla ansikte.” Mer än två år senare ser vi fortfarande i samma kalla ansikte. Vi har också på andra sätt fått uppleva instabila tider och kriser.

Ni har varit med och skapat historia: Finlands säkerhet är nu starkare tack vare vårt medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato. Vi gick mot medlemskapet på en väl utstakad väg. Vi kunde fatta snabba beslut på ett demokratiskt sätt när de behövdes. Förmåga att fatta beslut i svåra tider är en av Finlands styrkor.

Tiderna har varit exceptionella också i Finland. Vi har stängt vår östgräns på grund av Rysslands påverkansverksamhet. Vi är beredda på att ännu svårare tider väntar. Också det har Ni uppmanat regeringen att tänka på.

I finländarnas ögon har Ni varit en omtyckt och uppskattad ledare. Ni har fått finländarna, och särskilt oss politiska beslutsfattare, att vakna upp till att inse kalla fakta. Ni har föregått med gott exempel. Ni är känd som en förespråkare för måttfullhet och en fysiskt aktiv livsstil.

På statsrådsmedlemmarnas, tjänstemannakårens och det finska folkets vägnar vill jag tacka er, herr president, för ert arbete för fosterlandet.

 
Tillbaka till toppen