Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Pääministeri Rinne tapasi Unkarin pääministeri Orbánin

Valtioneuvoston viestintäosasto 30.9.2019 23.13
Tiedote 486/2019

Pääministeri Antti Rinne vieraili Budapestissä maanantaina 30. syyskuuta. Tapaamisessa Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa esillä olivat ajankohtaiset EU-asiat, muun muassa brexit ja EU:n monivuotinen rahoituskehys sekä Suomen tavoitteet EU-puheenjohtajakaudelle.

”Meillä oli avoin ja rakentava keskustelu. Puhuimme muun muassa EU:n seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä. Suomi pyrkii puheenjohtajamaana vauhdittamaan neuvotteluita lokakuun Eurooppa-neuvostossa. Tähdensin, että komission esittämä ja Suomen edistämä ajatus oikeusvaltioperiaatteen sisällyttämisestä kehykseen tarvitaan suojaamaan EU:n talousarviota, eikä se ole sanktiomekanismi”, pääministeri Rinne totesi tapaamisen jälkeen.

Oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen on yksi Suomen keskeisistä puheenjohtajakauden tavoitteita. Sen ja unionin muiden perusarvojen turvaaminen on välttämätöntä EU:n toimivuudelle, hyväksyttävyydelle ja uskottavuudelle.

Pääministerit keskustelivat myös ilmastonmuutoksesta. Suomen tavoitteena on, että joulukuun EU-huippukokous päättäisi EU:n siirtymisestä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

”EU:n pitää osoittaa ilmastopolitiikassa globaalia johtajuutta ja asettaa kunnianhimoisia ja selkeitä tavoitteita. Nämä tavoitteet ovat eduksi myös eurooppalaiselle teollisuudelle”, pääministeri Rinne sanoi.

Pääministerit käsittelivät myös maahanmuuttoon ja turvapaikan hakijoihin sekä unionin laajentumiseen liittyviä kysymyksiä.

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias, p. 0295 160 995, erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus, p. 050 574 0956 ja EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Kuvia

Palaa sivun alkuun