Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Pääministeri Rinteen ja presidentti Macronin tapaamisessa keskusteltiin ilmastosta ja oikeusvaltion suojelemisesta

Government Communications Department 18.9.2019 18.26
Tiedote 463/2019
Rinne ja Macron Teemu Pukin pelipaidan kanssa

Pääministeri Antti Rinne ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat 18.9. presidentin virka-asunnolla Élyséessä, Pariisissa. Rinne ja Macron keskustelivat tapaamisessaan erityisesti Suomen EU-puheenjohtajakauden painopisteistä. Tapaamisessa nousivat esiin unionin monivuotinen rahoituskehys, oikeusvaltioperiaate ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Suomi ja Ranska ovat korostaneet vahvasti sitä, että EU:n tulisi olla edelläkävijä ilmastotyössä.

”Ilmastopolitiikassa Euroopan unionin on otettava globaali johtajuus. Totesimme presidentti Macronin kanssa, että on erittäin tärkeää, EU kykenee vuoden loppuun mennessä pääsemään yksimielisyyteen tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä”, pääministeri Rinne sanoo.

Pääministeri Rinne painotti tapaamisessa oikeusvaltion puolustamisen tärkeyttä.

”Meidän on tehtävä selväksi kaikille, että oikeusvaltion ja demokratian loukkaamiselle on Euroopassa nollatoleranssi. Syy on hyvin yksinkertainen: loukkaukset demokratiaa ja oikeusvaltiota vastaan ovat ennen kaikkea hyökkäyksiä kansalaisia, ihmisiä vastaan. Sitä me emme hyväksy koskaan.”

Ajankohtaisista aiheista esiin nousi ennen kaikkea Brexit.

”Olimme yksimielisiä — aivan kuten koko EU27 eli jäsenmaat — siitä, että Iso-Britannian ero jo valmiiksi neuvotellun sopimuksen kautta olisi kaikkien etu. Iso-Britannian olisi syytä hyvin pian tehdä mahdollisia omia esityksiään, jos niitä halutaan keskusteltavaksi. On kuitenkin syytä varautua nyt myös sopimuksettomaan eroon”, pääministeri Rinne sanoo.

Pääministeri Rinne ja presidentti Macron keskustelivat myös mm. unionin laajentumisesta, yhteisistä ratkaisuista muuttoliikkeisiin vastaamiseen ja unionin puolustusyhteistyöstä sekä Venäjästä.

Lisätietoja: Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, EU-asioiden erityisavustaja Pilvi-Elina Kupias p. 050 465 6395, erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus p. 050 477 7362 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821, valtioneuvoston kanslia.

Palaa sivun alkuun