Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pohjoismaiden pääministerikokouksen pääteemana oli suorat ulkomaiset sijoitukset kriittiseen infrastruktuuriin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 31.10.2018 17.48
Tiedote 509/2018

Pääministeri Juha Sipilä osallistui Pohjoismaiden pääministereiden kokoukseen Oslossa keskiviikkona. Aiheina olivat muun muassa suorat ulkomaiset sijoitukset kriittiseen infrastruktuuriin sekä YK:n turvallisuusneuvoston ajankohtaiset asiat.

”Ulkomaisiin investointeihin suhtaudutaan Suomessa myönteisesti, sillä niiden merkitys Suomen taloudelle on huomattava ja määrä kasvussa. Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi tarvittavat palvelut ja kriittinen infrastruktuuri tulee kuitenkin turvata siten, että riittävä kotimaisuusaste taataan sekä osaamisen että järjestelmien ylläpidon osalta”, pääministeri Sipilä korosti.

Teknologian kehittyminen tuo mukanaan uudenlaista kriittistä infrastruktuuria. ”Viranomaisten tulee seurata tätä kehitystä ja varmistaa myös tulevaisuudessa se, että suoria uhkia ja riskejä yhteiskunnalle ei pääse muodostumaan”, Sipilä sanoi.

EU:ssa on valmisteilla ulkomaisia suoria investointeja koskeva seuranta-asetus. Suomen kannalta on tärkeää, että kansalliset seuranta- ja vahvistusprosessit eivät asetuksen pohjalta tarpeettomasti pidentyisi. Päätäntävalta investoinneista säilyy jatkossakin kansallisella tasolla.

Suomessa valmistellaan parhaillaan lainsäädäntöä, joka liittyy kansalliseen turvallisuuteen alueidenkäytössä ja kiinteän omaisuuden siirtoihin ETA-alueen ulkopuolelta tuleviin investointeihin. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vielä tämän vuoden puolella.

Esillä myös ajankohtaiset turvallisuusneuvostoasiat

Pääministerit kuulivat Ruotsin kokemuksista YK:n turvallisuusneuvostokaudella. ”Samanmielisenä ryhmittymänä Pohjoismailla on mahdollisuus edistää YK:ssa monia tärkeinä pitämiään asioita, kuten rauhanvälitys, ihmisoikeudet, erityisesti naisten oikeudet ja kestävä kehitys. Globaalien ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan monenkeskistä järjestelmää ja yhteistyötä”, pääministeri Sipilä totesi.

Sipilällä useita kahdenvälisiä tapaamisia

Pääministeri Sipilällä oli kahdenvälinen tapamainen keskiviikkoaamuna pohjoismaisten kokousten isäntämaan Norjan pääministerin Erna Solbergin kanssa. Eilen illalla Sipilä tapasi Britannian pääministerin Theresa Mayn sekä aiemmin matkalla Islannin pääministerin Katrín Jakobsdóttirin ja Viron pääministerin Jüri Rataksen. Tapaamisissa keskityttiin Suomen tulevaan EU-puheenjohtajakauteen sekä kahdenvälisiin suhteisiin, Mayn kanssa myös Brexitiin.

Pääministeri Sipilä on osallistunut alkuviikon pohjoismaisiin kokouksiin ja Norhern Future Forumi -tulevaisuusseminaarin Oslossa.

Osana koulujen politiikkaviikkoa pääministerin ohjelmaa seurasi Oslossa Allianssi ry:n nuorisoedustajana Anna Enbuske, joka on raportoinut matkastaan Allianssin somekanavissa. Enbuske haastatteli myös pääministeriä ja esitti nuorilta tulleita kysymyksiä tiistaina tehdyssä videohaastattelussa. Videoblogi julkaistaan myöhemmin tällä viikolla Allianssin kanavilla.

Kuvia valtioneuvoston Flickr-tilillä

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Jani Raappana, p. 0295 160 306, talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko (NFF-kokous), p. 0295 160 189 ja valtioneuvoston apulaisviestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279

 
Sivun alkuun