Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Direkta utländska investeringar i kritisk infrastruktur var huvudtemat på nordiska statsministermötet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 31.10.2018 17.48 | Publicerad på svenska 1.11.2018 kl. 13.38
Pressmeddelande 509/2018

Statsminister Juha Sipilä deltog i det nordiska statsministermötet i Oslo på onsdagen. På dagordningen stod bland annat direkta utländska investeringar i kritisk infrastruktur och aktuella ärenden i FN:s säkerhetsråd.

”Vi förhåller oss positiva till utländska investeringar i Finland eftersom de är av stor betydelse för Finlands ekonomi och deras antal ökar. De tjänster som behövs för att trygga samhällets vitala funktioner och den kritiska infrastrukturen bör dock säkerställas så att en tillräcklig grad av inhemskt ursprung garanteras både när det gäller kompetens och underhåll av system”, framhävde statsminister Sipilä.

Utvecklingen av tekniken medför kritisk infrastruktur av nytt slag. ”Myndigheterna bör hålla sig ajour med den här utvecklingen och garantera också i fortsättningen att det inte uppstår direkta hot och risker för samhället”, sade Sipilä.

I EU pågår beredningen av en förordning om granskning av utländska direktinvesteringar. Ur finländsk synvinkel är det viktigt att de nationella processerna för tillsyn och bekräftelse inte ska förlängas i onödan utifrån förordningen. Beslut om investeringar tas också i fortsättningen på nationell nivå.

I Finland bereds som bäst lagstiftning som gäller den nationella säkerheten i områdesanvändningen och överföringen av fast egendom till investeringar som kommer från länder utanför EES-området. Avsikten är att en regeringsproposition om detta överlämnas till riksdagen ännu före årets slut.

Även aktuella ärenden i säkerhetsrådet på dagordningen

Statsministrarna fick höra Sveriges erfarenheter av FN:s säkerhetsrådsperiod. ”De nordiska länderna är likasinnade och har en möjlighet att vid FN främja många frågor som de anser vara viktiga, till exempel fredsmedling, mänskliga rättigheter, i synnerhet kvinnors rättigheter och hållbar utveckling. För att lösa globala problem behövs ett multilateralt system och samarbete”, konstaterade statsminister Sipilä.

Sipilä hade ett flertal bilaterala möten

Statsminister Sipilä hade ett bilateralt möte med Norges statsminister Erna Solberg på onsdag morgon. Norge var värdlandet för de nordiska mötena. I går kväll träffade Sipilä Storbritanniens premiärminister Theresa May samt tidigare under resan Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och Estlands premiärminister Jüri Ratas. Mötena fokuserade på Finlands kommande ordförandeskap i EU och ländernas bilaterala relationer, med May också på brexit.

Statsminister Sipilä har deltagit i nordiska möten och Northern Future Forum i Oslo under början av veckan.

Som en del av politikveckan i skolorna följde Anna Enbuske, ungdomsrepresentant för Allians rf, statsministerns program i Oslo. Hon har rapporterat om sin resa i Allians kanaler för sociala medier. Enbuske gjorde också en videointervju med statsministern i tisdags där hon ställde frågor som skickats in av ungdomar. Videobloggen publiceras senare under veckan i Allians kanaler.

Bilder på statsrådets Flickr-konto

Ytterligare information: Jani Raappana, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 0295 160 306, Pekka Sinko, generalsekreterare för ekonomiska rådet (NFF), tfn 0295 160 189 och Päivi Paasikoski, statsrådets biträdande kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279

 
Sivun alkuun