Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallitus linjasi tekoälyselonteon valmistelua
Selonteossa painottuu eettinen tietopolitiikka tekoälyn aikakautena

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.2.2018 16.20
Tiedote 72/2018

Hallitus päätti tammikuun lopussa pidetyssä tekoälyyn keskittyneessä strategiaistunnossaan valmistella selonteon tekoälystä ja tietopolitiikasta. Hallitus tarkensi torstaina 15. helmikuuta neuvottelussaan selonteon teemoja, valmistelun organisointia ja aikataulua.

Hallituksen tavoitteena on, että Suomesta kehittyy edelläkävijä tekoälyn soveltamisessa ja tietopolitiikassa. Loppusyksystä eduskunnalle annettavan selonteon teemoina ovat muun muassa tietopolitiikan määrittäminen, tekoälyn hyödyntäminen laajasti, tekoälyajan osaamistarpeet sekä alusta- ja datatalous. 

Selontekoa valmistellaan työotsikolla ”Eettistä tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella”. Selontekoon sisällytettävät konkretisoivat toimet koskevat esimerkiksi tietoturvallisuutta ja tietosuojaa sekä tiedon keräämistä, yhdistämistä, avaamista ja säilyttämistä. Myös eettiset kysymykset, osaamisen varmistaminen, sääntelykysymykset, uudet panostukset sekä EU- ja kansainvälinen vaikuttaminen ovat selvitettäviä toimia.

Selonteon pohjaksi valmistellaan tilannekuva ja arviointi nykytilanteesta. Valmistelutyötä tehdään alivaltiosihteeri Päivi Nergin johdolla poikkihallinnollisessa tietopolitiikkaryhmässä ja sille perustettavissa alaryhmissä. Valmistelussa hyödynnetään laajasti jo tehtyä työtä ja olemassa olevia laajoja sekä yksityisiä että julkisia tahoja edustavia verkostoja.

Valmistelun poliittinen ohjaus tapahtuu ministeri Anu Vehviläisen johtamassa tekoälyministerityöryhmässä, joka asetetaan helmikuussa samoin kuin muut tarvittavat valmisteluelimet. Hallitus antaa lisäevästyksiä työhön kehysriihessään ja toimintasuunnitelman päivityksen yhteydessä huhtikuussa sekä käsittelee sitä strategiaistunnossaan alkusyksystä.

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Päivi Nerg, p. 050 431 3604, valtiovarainministeriö

 
Sivun alkuun