Hyppää sisältöön

Suomella ja Ruotsilla historiallinen yhteiskokous turvallisuudesta Helsingissä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.11.2023 16.48
Tiedote
Kuvassa pääministerit Petteri Orpo ja Ulf Kristersson seisovat vierekkäin tiedotustilaisuudessa. Taustalla Ruotsin, Suomen ja EU:n liput.

Pääministeri Petteri Orpo ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tapasivat 27. marraskuuta Helsingissä. Pääministerien keskusteluissa painottuivat maiden kahdenväliset suhteet, turvallisuustilanne sekä muut ajankohtaiset kansainväliset kysymykset ja EU-asiat. Myös viimeaikaiset tapahtumat Suomen itärajalla nousivat esille.

Pääministereillä oli lisäksi yhteiskokous Suomen ja Ruotsin ulko- ja puolustusministerien kanssa. Keskusteluissa korostui Nato-yhteistyö ja Suomen kokemukset sotilasliiton jäsenenä. Mukana olivat ulkoministeri Elina Valtonen, puolustusministeri Antti Häkkänen sekä Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ja puolustusministeri Pål Jonson.

Pääministeri Orpo korosti Suomen ja Ruotsin yhä läheisempää kanssakäymistä erityisesti turvallisuuskysymyksissä.

”Ruotsin jäsenyys sotilasliitto Natossa on ja on ollut koko ajan Suomelle keskeinen prioriteetti. Jäsenyys luo pohjan yhä tiiviimpään kanssakäymiseen. Olen hyvin tyytyväinen Suomen ja Ruotsin meneillään olevaan puolustusyhteistyöhön”, pääministeri Orpo sanoi.

Suomella ja Ruotsilla on yhteisiä tavoitteita myös Euroopan unionin asialistalla. Pääministerit Orpo ja Kristersson totesivat, että mm. rahoituskehysten välitarkastelusta maiden näkemykset ovat yhtenevät. Asiaa on tarkoitus käsitellä joulukuun Eurooppa-neuvostossa. Pääministerit painottivat EU:n kilpailukyvyn parantamista sekä yhteistä vaikuttamista maiden teollisuuden kannalta tärkeisiin aloitteisiin kuten EU:n pakkausasetukseen.

”Tärkeintä on jatkaa Ukrainan tukemista ja varmistettava riittävä rahoitus. Samalla on vahvistettava Euroopan turvallisuutta ja taloutta. EU:n on oltava kilpailukykyisempi ja aktiivisempi geopoliittinen toimija”, pääministeri Orpo korosti.

Pääministeri Orpo toteaa, että Suomen ja Ruotsin välillä korkean tason yhteydenpito lisääntyy vuonna 2024. Pääministeri Orpo ja pääministeri Kristersson ovat sopineet, että ensi vuonna järjestetään maiden hallitusten yhteistapaaminen.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia