Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Suomen ja Espanjan pääministerit tiivistivät yhteistyötä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 26.1.2022 17.16
Tiedote 37/2021

Pääministeri Sanna Marin ja Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ovat tavanneet Madridissa keskiviikkona 26. tammikuuta. Pääministerit keskustelivat yhteistyön tiivistämisestä maiden välisissä taloussuhteissa sekä useissa EU-asioissa. Keskusteluissa nousi keskeisesti esiin myös Euroopan turvallisuustilanne.

”Suomi ja Espanja ajattelevat samalla tavalla monista asioita. Voimme tehdä hyvää yhteistyötä sekä monissa EU-asioissa että maidemme välillä”, pääministeri Marin totesi pääministerien yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Suomen vienti Espanjaan on ollut kasvussa lukuun ottamatta pandemiavuoden 2020 notkahdusta. EU:n elpymishanke avaa Suomelle uusia mahdollisuuksia tiivistää kaupallista yhteistyötä Espanjassa esimerkiksi digitalisaatioon ja vihreään siirtymään liittyen.

Espanjan ja Suomen näkemykset ovat samansuuntaisia muun muassa EU:n yhteisen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämisestä, sisämarkkinoiden syventämisestä, vapaakaupan edistämisestä sekä muuttoliikkeen hallinnasta. Myös EU:n yhteiset arvot kuten oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat tärkeitä sekä Suomelle että Espanjalle. Molemmat maat haluavat vahvistaa EU:n yhteistä ääntä globaaleissa kysymyksissä.

Pääministerit keskustelivat helmikuussa järjestettävästä EU:n ja Afrikan unionin huippukokouksesta sekä maaliskuun kahdesta Eurooppa-neuvoston kokouksesta, jotka keskittyvät talouteen ja turvallisuuteen. Esillä oli myös koronapandemiatilanne, ilmastonmuutos ja Euroopan energiahuoltoon liittyvät asiat. Pääministerit puhuivat pitkään myös Euroopan turvallisuustilanteesta.

”Tämänhetkinen turvallisuustilanne Euroopassa herättää huolta. Ukrainalla on EU:n vahva tuki. Kuten joulukuun Eurooppa-neuvoston kokouksessa totesimme, Venäjän uusilla sotilaallisilla toimilla olisi mittavat seuraukset ja kova hinta”, pääministeri Marin sanoi. 
 
Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, EU-asioiden erityisavustaja Tuulia Pitkänen p. 041 501 3092 ja EU-ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia 

 
Sivun alkuun