Hyppää sisältöön

Suomen ja Viron pääministerit keskustelivat EU:n rahoituskehyksistä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 7.5.2018 12.15
Tiedote 235/2018

Pääministeri Juha Sipilä ja Viron pääministeri Jüri Ratas kävivät kahdenväliset keskustelut ajankohtaisista EU-asioista Tallinnassa maanantaina 7. toukokuuta, jolloin myös Suomen ja Viron hallituksilla oli historian ensimmäinen yhteinen juhlakokous. Keskusteluiden pääaiheeksi nousi Euroopan komission toukokuun alussa antama esitys EU:n seuraavaksi rahoituskehykseksi vuosille 2021-2027.

”Komission ehdotuksessa on huomioitu Suomen keskeisiä prioriteettejä ja se muodostaa realistisen pohjan neuvotteluille. Parannettavaa kuitenkin riittää. Esimerkiksi budjetin kokonaistaso on melko korkea suhteessa linjauksiimme. Neuvotteluiden kuluessa on löydettävä hyvä tasapaino maksujemme ja saantojemme välille”, pääministeri Sipilä sanoi.

Suomi ja Viro pitävät komission esityksessä hyvänä esimerkiksi lisäsatsausta tutkimukseen ja kehitykseen EU:n talouskasvun tukemiseksi, sekä muuttoliikkeen, rajavalvonnan ja puolustusyhteistyön kehittämistä. Molempia maita huolettaa maatalous- ja koheesiotukiin kohdistuvat leikkauspaineet. Sekä Suomi että Viro korostavat näiden perinteisten politiikan lohkojen tärkeyttä ja merkitystä.

Pääministerit keskustelivat myös Euroopan komission tuoreista digialoitteista, joita ovat eurooppalainen tekoälyaloite sekä esitys, jolla tavoitellaan eurooppalaisen data-alueen rakentamista. Nämä ovat alueita, joilla Suomi ja Viro ovat edelläkävijöitä. Maiden yhteisenä tavoitteena on Euroopan talouskasvun tukeminen digitalisaation avulla. 

”Komission tekoälyaloite on hyvä perusta. Näen siinä paljon mahdollisuuksia myös Suomen ja Viron yhteistyölle”, pääministeri Sipilä totesi.

Pääministerit keskustelevat vielä myöhemmin tänään EU-Länsi-Balkan huippukokouksesta, EMU:n kehittämisestä sekä Brexitistä.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU- ja Kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Kuvia median käyttöön

Riigikantselei: https://www.dropbox.com/sh/fkl96fpxryqiydw/AAAw4RQelN_V53GodgeBKx-da?dl=0

Valtioneuvoston viestintä: https://www.flickr.com/photos/finnishgovernment

Pääministerien tiedotustilaisuuden verkkolähetys klo 17.00: https://valitsus.ee/et/pressikonverentsid