Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Suomi 100: Avoimet ovet valtioneuvostossa 26. elokuuta klo 10–14

Valtioneuvoston viestintäosasto 8.8.2017 11.30 | Julkaistu suomeksi 8.8.2017 klo 11.34
Tiedote 350/2017

Valtioneuvosto avaa ovensa yleisölle lauantaina 26. elokuuta Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Ovet ovat avoinna klo 10–14 Valtioneuvoston linnassa, Säätytalossa, Valtioneuvoston juhlahuoneistossa ja Arppeanumissa. Osalla ministeriöistä on omaa avointen ovien ohjelmaa samaan aikaan. Avoimet ovet -päivän tavoitteena on ilmentää suomalaista avointa yhteiskuntaa, hyvää hallintoa ja sananvapautta.

Päivän aikana yleisöllä on mahdollisuus tutustua valtioneuvoston tiloihin ja kuulla paikalla olevilta virkamiehiltä ministeriöiden toiminnasta, rakennusten historiasta ja myös ajankohtaisista aiheista. Edellisen kerran avoimien ovien päivä järjestettiin vastaavassa laajuudessa syksyllä 2009, kun vietettiin oman hallinnon 200-vuotisjuhlaa.

Valtioneuvoston linnan ovet avautuvat Senaatintorin puolelta. Tutustumiskierroksen reitti kulkee arkkitehti Carl Ludwig Engelin suunnitteleman rakennuksen historiallisten ja julkisen päätöksenteon kannalta keskeisten paikkojen läpi. Reitillä nähdään muun muassa linnan upea portaikko, valtioneuvoston istuntosali ja tasavallan presidentin esittelysali.                          

Historia ja nykyaika kohtaavat arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnittelemassa Säätytalossa, jossa useampi ministeriö esittelee toimintaansa ja ajankohtaisia aiheitaan. Tarjolla on esimerkiksi peruskurssi tekoälystä, voit kokeilla arktista ajosimulaattoria sekä kuulla puolustuksen tulevista hankinnoista, kuten Hornetien korvaajahankkeesta sekä Laivue2020 -hankkeesta. Paikalla voi kuulla uudistuneesta, kansalaisille julkishallinnon palveluita yhdestä paikasta tarjoava Suomi.fi-palvelusta, tai vaikkapa saada kuulumisia makujen ja luonnonvarojen maailmasta. Lisäksi historialliset hahmot sadan vuoden takaa johdattelevat yleisöä itsenäistymisen alkuhetkiin.

Valtioneuvoston juhlahuoneisto sijaitsee Eteläesplanadi 6:ssa, lähellä Kauppatoria. Arkkitehti Carl Ludwig Engelin suunnittelema rakennus toimii hallituksen ja pääministerin edustus- ja neuvottelutilana. Nyt on mahdollisuus tutustua rakennuksen kiinnostavaan historiaan, merkittävimpiin saleihin ja niiden taideaarteisiin.

Snellmaninkatu 3:ssa sijaitseva Arppeanum on muutama vuosi sitten muutettu historiallisesta miljööstä valtioneuvoston moderniksi monitilaksi. Arkkitehti Carl Albert Edelfeltin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1869 Keisarillisen Aleksanterin yliopiston kemian laitoksen laboratorio- ja museotiloiksi.

Oikeusministeriö, sisäministeriö ja ulkoministeriö myös avoinna

Osalla ministeriöistä on samana päivänä omaa avointen ovien ohjelmaa, osa osallistuu myös Suomi 100:n Yhdessä-viikonlopun tapahtumiin eri puolella Suomea.

Oikeusministeriö avaa ovensa yleisölle osoitteessa Eteläesplanadi 10 klo 10–14. Päivän aikana on luvassa muun muassa tietoiskuja eri aiheista, tutustumista talon tiloihin, taidekierroksia ja sähköisten demokratiapalveluiden esittelyä. Lopuksi voi juoda kahvit ja äänestää päivän parasta ohjelmaa.

Myös oikeusministeriön hallinnonala osallistuu päivään eri puolilla Suomea. Käräjäoikeudet esittelevät toimintaansa Kuopiossa, Iisalmessa, Espoossa ja Tuusulassa. Korkeimman oikeuden tiloihin Helsingissä pääsee myös tutustumaan. Rikosseuraamuslaitoksen päätapahtuma on Vantaa Tikkurilassa ja myös muutamat vankilat pitävät oviaan auki yleisölle.

Sisäministeriön ovet ovat auki osoitteessa Kirkkokatu 12 klo 10–14. Tarjolla on lyhyitä yleisöluentoja sisäisestä turvallisuudesta, maahanmuutosta ja Suomen lipusta. Avoimet ovet ulottuvat myös ulos Kirkkokadulle, jossa pääsee tutustumaan Helsingin poliisin, Helsingin pelastuslaitoksen ja Suomenlahden merivartioston kalustoon. Kadulla on myös kahviteltta.  

Ulkoministeriössä Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi ja yksikönpäällikkö Jyrki Paloposki kertovat kansalaisille Merikasarmin historiasta. Yleisöluennot ovat klo 11–12 ja 13–14 osoitteessa ulkoministeriö, Engel-sali, Laivastokatu 22 (sisäänkäynti meren puolelta, A3 ovi).

Valtioneuvoston avoimet ovet -tapahtuma on osa Yhdessä-viikonloppua (25.–27.8.), jolloin on runsaasti tarjolla Suomi 100 -ohjelmaa niin Suomessa kuin maailmalla.  

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö osallistuvat 26. elokuuta Suomen luonnon päivän tapahtumiin. Maa- ja metsätalousministeriö on mukana noin 30 luomutilalla ja noin viidellä virtavesikohteella ympäri Suomen. Osana luonnon päivän virallisia tapahtumia ympäristöministeriön Ymmällä-kuoro esiintyy Sipoonkorven kansallispuistossa yhdessä Sipoon Soinnun, Lapsikuoro Välkkeen ja naiskuoro Pilkkeen kanssa. Lähtö Ponun polun parkkipaikalta klo 13, konsertti metsässä alkaa noin klo 13.30. Osoite: Länsitie 237, 04130 Sipoo.

Laita 26.8. kalenteriin - ohjelmatiedot tarkentuvat osoitteessa valtioneuvosto.fi/avoimet-ovet

Valtioneuvoston avoimien ovien ohjelma täsmentyy elokuun mittaan. Tarkentuviin tietoihin pääset sivulta valtioneuvosto.fi/avoimet-ovet. Ministeriöt tiedottavat ohjelmastaan ja käytännön ohjeista verkossa ja sosiaalisessa mediassa lähempänä ajankohtaa.

Vierailukohteissa ei ole mahdollisuutta tavarasäilytykseen, joten isot laukut ja reput kannattaa jättää kotiin. Myös päällysvaatteet tulee pitää mukana kierroksen ajan. Pyörätuolilla liikkuvat ohjataan sisälle esteetöntä reittiä.


Lisätietoja verkossa:

Valtioneuvoston avoimet ovet -verkkosivu

Valtioneuvoston toimi- ja edustustilat 

Oikeusministeriön avointen ovien sivut 

Tietoja Suomi 100 Yhdessä-viikonlopun (25.–27.8.) ohjelmasta 


Twitter: #avoimetovet #valtioneuvosto
 

Lisätietoja: yksikön päällikkö Heikki Hovi, p. 0295 160 090 ja viestintäpäällikkö Päivi Paasikoski, valtioneuvoston kanslia, p. 040 547 6279

Palaa sivun alkuun