Hyppää sisältöön

Suomi tuomitsee Turkin hyökkäyksen Syyriaan ja vetoaa sen pysäyttämiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 9.10.2019 19.35
Tiedote 515/2019

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkki on tänään aloittanut hyökkäyksen Syyrian rajan yli kurdijoukkojen hallitsemille alueille.

Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen ja tukee Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lausuntoa, jossa hän vaati toimien keskeyttämistä. Syyrian konfliktiin ei ole löydettävissä sotilaallista ratkaisua. Yksipuoliset toimet voivat myös vaarantaa ISIS:n vastaisessa taistelussa saavutettuja voittoja.

”Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä. Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla”, pääministeri Rinne sanoo.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Luxemburgissa ulkoasiainneuvoston kokoukseen. Suomi tulee nostamaan kokouksessa esille Turkin hyökkäyksen, sen vaikutuksen pakolaisuuteen alueella, sekä Syyrian humanitaariset tarpeet. 

”Valtioneuvosto ei tule myöskään myöntämään uusia asevientilupia Turkkiin tai muihin sotaa käyviin maihin”, pääministeri sanoo.

Lisätietoja: erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus p. 050 477 7362, valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821.