Hyppää sisältöön

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa Maakuntien tilakeskuksen muodostamista valtakunnalliseksi toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskukseksi

valtioneuvoston viestintäosastovaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2021 11.06
Tiedote 583/2021

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi 12. lokakuuta, että valtiovarainministeriön ohjaamasta Maakuntien tilakeskus Oy:sta muodostetaan hyvinvointialueiden toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus. Osaamiskeskuksen tehtävänä on ylläpitää hyvinvointialueiden yhteistä tilatietojärjestelmää ja siihen liittyviä palveluita.

Osaamiskeskuksen muodostamisesta hyvinvointialueille on säädetty laissa. Muodostettavan osaamiskeskuksen omistus siirretään hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta.

Valtion omistusosuus yhtiössä täsmentyy jatkovalmistelussa. Omistuksen siirrossa ja hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvään valmisteluun osallistumisessa kuullaan hyvinvointialueita. 

Toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus osallistuu hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvään valmisteluun. Lisäksi osaamiskeskus päivittää strategiansa sekä kehittää palvelujaan ja niiden hinnoittelua.  

Toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus ylläpitää hyvinvointialueiden yhteistä tilatietojärjestelmää ja siihen liittyviä palveluita

Yhteisellä tilatietojärjestelmällä taataan ajantasainen vertailutieto hyvinvointialueiden toimitiloista ja mahdollistetaan tarvittaessa yhdenmukainen vuokranmääritys. Tilatietojärjestelmä sisältää kiinteistökohtaiset tiedot hyvinvointialueen hallinnassa olevista toimitiloista, niiden laajuudesta ja kunnosta. Tiedoilla on merkittävä rooli hyvinvointialueiden ja yhteistyöalueiden investointisuunnitelmia laadittaessa. Erityisesti kuntien tilatiedot ovat keskenään hyvinkin erilaisia ja sijaitsevat eri tietolähteissä. Kuntien kiinteistöjen tasearvo on noin 35 miljardia euroa, ja sairaanhoitopiireille on valmistumassa kymmenen seuraavan vuoden aikana arviolta 5 miljardin euron investointihankkeet.

Osaamiskeskuksella on velvollisuus antaa vuosittain hyvinvointialueille ja valtioneuvostolle selvitys hyvinvointialueiden tekemistä toimitiloja koskevista investointipäätöksistä ja niiden vaikutuksista hyvinvointialueen talouteen. 

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on valmistellut sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen, jossa perustetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä varten itsehallinnolliset hyvinvointialueet. Kiinteistöjen tai tilojen omistusta tai hallintaa ei keskitetä edellisen hallituskauden sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa suunnitelulla tavalla.   

Lisätietoja: erityisavustaja Valtteri Aaltonen, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 399, valtteri.aaltonen(at)gov.fi, hallitusneuvos Minna-Marja Jokinen, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 018, minna-marja.jokinen(at)gov.fi, ja neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 081, pauliina.pekonen(at)gov.fi