Hyppää sisältöön

Tasa-arvo esillä myös äitienpäivänä – Kansainvälisen palkinnon saajaa voi yhä ehdottaa

Julkaisuajankohta 14.5.2017 10.30
Tiedote 230/2017

Äitienpäivä on meille suomalaisille erityisen tärkeä päivä, johon liittyy läheisesti myös satavuotiaan maamme vahva perinne tasa-arvon edistäjänä. Syksyllä luovutetaan ensimmäistä kertaa Suomen hallituksen perustama kansainvälinen tasa-arvopalkinto, International Gender Equality Prize. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voi tehdä vielä toukokuun aikana.

Tasa-arvopalkinnon tavoitteena on edistää tasa-arvoa, tukea kansainvälistä tasa-arvokeskustelua ja kunnioittaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.

- Voimme olla ylpeitä tasa-arvoisesta yhteiskunnastamme, jossa naisilla on historiallisesti ollut aktiivinen rooli työelämässä ja päätöksentekijöinä. Jatkossa haluamme vahvistaa tasa-arvon arvostusta palkinnon avulla myös muissa maissa eri puolilla maailmaa, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Pääministeri Sipilä julkisti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon naisten päivänä 8. maaliskuuta 2017. Palkinnon voi saada henkilö tai toimija, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Palkintoon kuuluu rahapalkinto, jota palkittava ei kuitenkaan saa omaan käyttöönsä, vaan hän esittää palkintorahan saajaksi naisten asemaa vahvistavan avustuskohteen. Palkinto jaetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Palkintosumma on tänä vuonna suuruudeltaan 150 000 euroa, ja se rahoitetaan kehitysyhteistyömäärärahoista. Palkinnon saajaa ehdottaa valtioneuvoston kanslian nimeämä palkintolautakunta, johon kuuluvat tänä vuonna sen puheenjohtajana Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.

Yleisöllä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin on mahdollisuus jättää palkintolautakunnan harkinnan pohjaksi ehdotuksia palkinnon saajasta IGEP-verkkosivulla Ehdotusten jättämisten takaraja on toukokuun loppu.

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 7483 867, anna-kaisa.heikkinen(at)vnk.fi . Palkinto: palkintolautakunnan puheenjohtaja, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, p. 040 5511 551, paulina.ahokas(at)tampere-talo.fi . Tasa-arvokysymykset: STM:n tasa-arvoyksikön johtaja Tanja Auvinen, p. 0295 163 715, tanja.auvinen(at)stm.fi . Suomen maakuva: ulkoasianministeriön maakuvayksikön päällikkö, Petra Theman, p. 0295 351 558, petra.theman(at)formin.fi

Suomi nostaa tasa-arvokysymykset esiin kansainvälisellä tasa-arvopalkinnolla - VNK:n tiedote 8.3.2017

Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon verkkosivut 

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto twitterissä