Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tasavallan presidentin muotokuva paljastettiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 4.5.2018 11.20 | Julkaistu suomeksi 4.5.2018 klo 11.27
Tiedote 232/2018

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuva paljastettiin presidentin esittelysalissa valtioneuvoston linnassa perjantaina 4. toukokuuta. Muotokuva on sadasta osateoksesta koottu mosaiikki, jonka on toteuttanut sata Suomessa vaikuttavaa tai vaikuttanutta nuoremman polven taiteilijaa – graafikoita, veistäjiä, maalareita sekä video-, performanssi- ja valokuvataiteilijoita. Muotokuvan julkistustilaisuuteen osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä ja hallituksen jäseniä sekä muotokuvan tehneitä taiteilijoita ja muita kutsuvieraita.

Valtioneuvoston tilaama muotokuva tulee sijaitsemaan valtioneuvoston linnassa tasavallan presidentin esittelysalissa. Salin ja sen odotustilan seinillä on muotokuvat myös aiemmista presidenteistä. Valinnan teoksen toteutustavasta ja tuottajista on tehnyt presidentti Niinistö. Yhteisötaiteellisen muotokuvan ovat tuottaneet kuvataiteilijat Atro Linnavirta ja Anita Naukkarinen. 

Muotokuvan toteutustavan idea juontaa juurensa vuoteen 2012, jolloin silloin vastavalitulle tasavallan presidentti Sauli Niinistölle luovutettiin visuaalisena adressina toiminut yhteisötaiteellinen muotokuva. Lahden Taideinstituutin opiskelijatyöryhmän ohjaama teos otti kantaa tuolloin mm. lakkautusuhan alla olevien taidekoulujen puolesta.  

Vuoden 2012 teoksen innoittamana ja Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-teeman hengessä presidentti kutsui muotokuvansa tekoon mukaan sata taiteilijaa. Ensin hänet kuvattiin muotokuvaa varten. Sen jälkeen valokuva jaettiin sataan osaan, osat arvottiin ja jaettiin mukaan kutsutuille taiteilijoille lähtökohdiksi. Taiteilijoille annettiin taiteellinen vapaus oman osateoksensa tulkitsemiseen, ja he työskentelivät tahoillaan toisistaan tietämättöminä. Valmistuneet osat koottiin teokseksi. Mosaiikki esittelee modernin taiteen kirjon - mukana on tekijöitä laaja-alaisesti taiteen kentältä. 

Yleisön on mahdollisuus tutustua presidentti Niinistön muotokuvaan, kun se tulee esille Ateneumin taidemuseoon kesäkuussa 2018. Niinistön ja aiempien presidenttien muotokuvat on esitelty valtioneuvoston verkkosivuilla osoitteessa valtioneuvosto.fi/presidenttien-muotokuvat.

Lisää muotokuvasta ja sen tekijöistä
Kuvia muotokuvasta

Tallenne muotokuvan paljastustilaisuudesta julkaistaan valtioneuvoston verkkosivuilla vn.fi/live ja kuvia osoitteessa www.flickr.com/photos/FinnishGovernment.
 

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Timo Lankinen, p. 0295 160 300, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun