Hyppää sisältöön

Valtio myy Ekokem-omistuksensa Fortumille

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.5.2016 13.50
Tiedote 231/2016

Suomen valtio myy omistuksensa 34,08 prosenttia kiertotalousyhtiö Ekokem Oyj:ssä energiayhtiö Fortum Oyj:lle. Kauppahinta on 198 miljoonaa euroa.

Valtio näkee, että yhdistyminen tukee yhtiöiden kykyä kaupallistaa uusia tuotteita ja palveluita, koska se yhdistää Fortumin vahvan sähkön- ja lämmöntuotannon osaamisen sekä Ekokemin jätteenkäsittelyprosessien ja materiaalivirtojen erikoisosaamiseen. Samalla se mahdollistaa uusien innovaatioiden ja liiketoimintamahdollisuuksien löytymisen. Erityisesti Fortumin kansainvälinen toimintaverkosto ja osaaminen sekä vahva rahoitusasema tukevat kansainvälisen kasvun kiihdyttämistä.

”Tämä on Suomen kannalta erinomainen ratkaisu. Molempien yhtiöiden huippuosaamisen yhdistäminen luo näkymän kasvupolusta, jollaisia vastuullisen omistajan täytyy mahdollistaa. Nyt syntyvä liiketoimintakokonaisuus luo vahvan Pohjoismaisen edelläkävijän, joka kykenee tarjoamaan palvelujaan laajalla rintamalla niin kotimaassa kuin vientisektorilla. Energiasektori on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä ja sen merkitys kasvaa lisää tulevaisuudessa,” toteaa pääministeri Juha Sipilä.

Valtio siirtää kauppakirjan mukaiset oikeudet ja velvollisuudet myöhemmin tänä vuonna perustettavaan kehitysyhtiöön.

Kaupan toteutuminen vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän Suomessa ja Ruotsissa. Kauppa odotetaan saatettavan päätökseen kolmannen neljänneksen aikana tänä vuonna.

Suomen valtion lisäksi Suomen Kuntaliitto, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ovat ilmoittaneet myyvänsä omistuksensa Fortumille. Näiden neljän suurimman osakkeenomistajan yhteenlaskettu omistus vastaa yhteensä 81 prosenttia Ekokemin osakkeista.

Lisätietoja: ylijohtaja Eero Heliövaara, eero.heliovaara(at)vnk.fi, p. 050 368 7016 sekä finanssineuvos Jarmo Kilpelä, jarmo.kilpela(at)vnk.fi, p. 0295 160 154, valtioneuvoston kanslia