Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtion vastinrahoitus kirittää ammattikorkeakouluja varainkeruuseen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.6.2017 12.46
Tiedote 306/2017

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on tiistaina 20. kesäkuuta päättänyt puoltaa ammattikorkeakoulujen pääomittamista vastinrahamallilla vuonna 2018. Valtio pääomittaa ammattikorkeakouluja suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Ammattikorkeakoulujen pääomittamiseen on varattu 24 miljoonaa euroa vuodelle 2018.

”Vastinrahassa on kysymys siitä, että valtio laittaa omaa rahaansa ammattikorkeakoulujen keräämien varojen päälle. Vastinrahamallia kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa ammattikorkeakouluille näiden oman toiveen mukaan”, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

”Yksityisten varojen kerääminen lähentää korkeakoulutusta ja työelämää. Se rakentaa lähempiä suhteita ja verkostoja, jotka parantavat toiminnan laatua ja vaikuttavuutta. Tämä on ollut kokemus yliopistojen osalta. Teimme tätä ajatellen myös rahankeräyslakiin muutoksen, joka salli ammattikorkeakouluille varainkeruun”, ministeri sanoo. 

Sisäministeriö valmisteli rahankeräyslain muutoksen, joka tuli voimaan keväällä 2017. Siinä ammattikorkeakouluille tuli mahdolliseksi varojen keruu yleishyödylliseen toimintaan. Ammattikorkeakoululla on oikeus toimeenpanna rahankeräyksiä varojen hankkimiseksi lakisääteisistä tehtävistä huolehtimiseen sekä vuosina 2017–2019 ammattikorkeakoulun pääomittamiseen.

Valtion 24 miljoonan euron vastinrahoitus kohdennetaan ammattikorkeakoulujen kesken suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Valtion vastinrahakäsittelyssä huomioon otettava yksityisen pääoman kerääminen tapahtuu 1.8.2017 alkaen ja päättyy 28.9.2018. Vastinrahoituspäätökset tehdään yhdellä kertaa loppuvuodesta 2018. Yksittäisen ammattikorkeakoulun vastinrahoituksen määrä on kuitenkin enintään 4 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjeistaa ammattikorkeakouluja yksityiskohtaisemmin vastinrahakelpoisen varainhankinnan ehdoista ja menettelytavoista.

Lisätietoja: opetusneuvos Jorma Karhu, p. 0295 330 139 ja opetusministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 050 302 8246

 
Sivun alkuun