Hyppää sisältöön

Rakennusalan suhdannekatsaus
Asuntorakentamisen vähentyneet aloitukset synkistävät alan näkymiä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 30.8.2023 13.06
Tiedote

Rakentaminen vähenee tänä vuonna kuudesta kahdeksaan prosenttia, arvioi rakennusalan suhdanneryhmä 30. elokuuta julkaistussa raportissaan.

Rakentaminen vähenee rakennusalan suhdanneryhmän arvion mukaan selvästi. Käänne aloituksissa, erityisesti asuntorakentamisessa, tapahtui jo viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Keskeneräisten asuntojen tuotanto on kuitenkin ylläpitänyt rakentamisen volyymiä vielä tämän vuoden puolelle.

Vuoden 2023 alku näyttää rakentamisen osalta synkältä. Rakennuslupien määrä on kääntynyt selvään laskuun. Kesäkuun loppuun mennessä oli aloitettu ainoastaan noin 14 000 asunnon rakentaminen, kun edellisenä vuonna päästiin koko vuoden osalta noin 37 000 asuntoon. 
Rakennusalan suhdanneryhmä ennustaa rakentamisen määrän vähenevän 6-8 prosenttia tänä vuonna, mutta käänteen tapahtuvan jo ensi vuoden aikana. Suhdanneryhmä korostaa, että asuntojen kysyntää ylläpitävät tekijät eivät ole poistuneet, vaikka tällä hetkellä asuntomarkkinat vaikuttavatkin olevan pysähtyneessä tilassa.

Toimitilarakentamisessa muutokset ovat pienempiä ja suunnitteilla on hankkeita, jotka kustannusten alentuessa voivat muuttua kannattaviksi. Hankkeiden lukumäärällä mitattuna toimitilarakentamisen aloitukset ovat edelleen noin 20 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuoden 2021 alussa, mutta rakennuslupien määrä on ollut laskussa.

Korjausrakentamista hidastaa korkeat kustannukset. Korjaustarpeita on edelleen paljon ja työvoiman määrän vähentyminen rakentamisessa edesauttaa korjausrakentamisen lisääntymistä. Taloustilanne rajoittaa myös korjausrakentamisen kasvua, mutta sen merkitys korostuu tulevaisuudessa energian säästön toimiessa kannustimena. Varsinkin pienissä rakennusyrityksissä korjausrakentamisen merkitys on kasvanut.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Leena Kerkelä, puh.  02955 30453, leena.kerkela(at)gov.fi 

Valtiovarainministeriön johtama rakennusalan suhdanneryhmä arvioi talo-, infrastruktuuri- ja korjausrakentamisen suhdanteiden kehitystä. Rakennusalan suhdanneryhmän raportit käsittelevät alan suhdannetilannetta koko maassa ja osin myös alueellisesti. Raporteissa tilannetta tarkastellaan volyymien, hintojen kustannusten, rahoituksen sekä työllisyyden ja rakennusmateriaalien menekin näkökulmasta. Suhdanneryhmä käsittelee rakentamiseen liittyviä rakenteellisia kysymyksiä ja muutostarpeita pitkällä aikavälillä. Ryhmä antaa myös suosituksia tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi rakennusalalla.