Hyppää sisältöön

Elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation edistämisohjelma käynnistyy

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2024 10.54
Tiedote
Kuvassa asiakaspalvelutiski

Valtiovarainministeriö on asettanut elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation edistämisohjelman. Ohjelma tukee julkisten palvelujen kokonaisvaltaista kehittämistä ja tuottamista sekä huomioi ihmisten ja yritysten erilaiset tarpeet ja tilanteet.

Nyt asetettu elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation edistämisohjelma toteuttaa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman ja Suomen digitaalisen kompassin tavoitteita. Hallituskauden aikana on tarkoitus toteuttaa hankkeita, joilla digitalisoidaan elämäntapahtumien tai liiketoimintatapahtumien ympärille kiinnittyvät julkiset ja yksityiset palvelut niin, että ne toimivat saumattomasti yhteen. Digitaalisen kompassin tavoite on määritellä sekä digitalisoida noin 40 merkittävintä ja vaikuttavinta elämäntapahtumapalvelukokonaisuutta vuoteen 2030 mennessä.

Elämäntapahtumalla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön elämässä tapahtuu sellainen muutos, joka edellyttää asiointia useiden viranomaisten kanssa, erilaisia palveluita käyttäen. Liiketoimintatapahtumalla tarkoitetaan oikeushenkilön, kuten yrityksen tai yhdistyksen toimintaan liittyvää vastaavaa tapahtumaa. Esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat esimerkiksi lapsen syntymään tai yrityksen perustamiseen liittyvä asiointi. Elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation lähtökohtana on, että erilaiset julkiset ja yksityiset palvelut toimivat tällaisissa tilanteissa tulevaisuudessa paremmin yhteen.

Sujuvuutta elämän muutostilanteisiin

Palvelukokonaisuuksien digitalisoinnilla tavoitellaan sitä, että julkisten palveluiden kehitystyössä huomioidaan jatkossa aiempaa kokonaisvaltaisemmin ihmisten ja yritysten erilaiset tarpeet ja tilanteet. Kun toimintaa ja palveluita kehitetään elämäntapahtumiin liittyvinä palvelukokonaisuuksina, varmistetaan hyvän hallinnon toteutuminen digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Samalla voidaan tuottaa nykyistä sujuvampia ja ihmislähtöisempiä palvelukokemuksia sekä parantaa julkisen palvelutuotannon kustannustehokkuutta.

Edistämisohjelman tehtävä on tukea elämäntapahtumia ja liiketoimintatapahtumia digitalisoivien hankkeiden valmistelua kohti toimeenpanoa, ehdottaa valmisteltuja hankkeita toimeenpantaviksi sekä ohjata ja koordinoida hankkeita, kun ne käynnistyvät. Tavoitteena on tuottaa ohjelmakauden aikana vähintään 10 elämäntapahtumiin ja liiketoimintatapahtumiin liittyvää hankekonseptia. 

Ohjelma tuottaa myös elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation pidemmän aikavälin kehityssuunnitelman sekä skaalautuvan ja osallistavan yhteistyö- ja kehittämismallin palvelukokonaisuuksien kehittämiseksi. Käynnistettävien hankkeiden ympärille organisoidaan avoin kehittäjäverkosto elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation asiantuntijoiden yhteiseksi foorumiksi. Kehittäjäverkosto tukee ohjelman tuotosten avoimuutta, laaja-alaista käyttöönottoa, parhaiden käytänteiden jakamista ja yhteiskehittämisen työskentelytapoja.

Edistämisohjelma on asetettu toimikaudelle 5.2.2024 - 31.3.2027 ja sen ohjausryhmä koostuu laajasti julkisen hallinnon eri organisaatioiden edustajista. 

Kerromme ohjelman etenemisestä lisää kevään 2024 aikana järjestettävässä avoimessa webinaarissa. Viestimme aiheesta lisää valtiovarainministeriön kanavissa päivämäärän tarkennuttua.

Lisätietoja 
Hankepäällikkö Nico Käräjäoja, nico.karajaoja(at)gov.fi, puh. 0295 530 516