Hoppa till innehåll

Programmet för främjande av livshändelsebaserad digitalisering inleds

finansministeriet
Utgivningsdatum 14.2.2024 10.54
Pressmeddelande
Kundservicedisken

Finansministeriet har berett ett program för att främja livshändelsebaserad digitalisering. Programmet bidrar till att utveckla och producera offentliga tjänster på ett övergripande sätt och beaktar människors och företags olika behov och situationer.

Programmet för att främja livshändelsebaserad digitalisering fullföljer målen i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo och Finlands digitala kompass. Avsikten är att under regeringsperioden genomföra projekt för digitalisering av offentliga och privata tjänster som hänför sig till livshändelser eller affärshändelser så att de fungerar smidigt ihop. Digitala kompassens andra mål är att definiera och digitalisera de ungefär 40 viktigaste servicehelheterna för livshändelser före 2030.

Med en livshändelse avses en situation där en persons liv förändras på ett sätt som förutsätter kontakt med flera myndigheter genom olika tjänster. En affärshändelse är en likartad händelse som hänför sig till verksamhet som utövas av juridiska personer, såsom företag eller föreningar. Att uträtta ärenden i samband med att ett barn föds eller i samband med att man grundar ett företag är exempel på dessa händelser. Utgångsläget för livshändelsebaserad digitalisering är att få de olika offentliga och privata tjänsterna att fungera smidigt ihop i framtiden.

Smidiga tjänster vid livsförändringar

Målet med digitaliseringen av servicehelheterna är att man i arbetet med att utveckla de offentliga tjänsterna i fortsättningen på ett mer övergripande sätt beaktar människors och företags olika behov och situationer. När verksamheten och tjänsterna utvecklas som servicehelheter med anknytning till händelser i livet, kan man säkerställa god förvaltning i ett digitaliserat samhälle. Samtidigt är det möjligt att skapa bättre och mera människonära serviceupplevelser och förbättra den offentliga serviceproduktionens kostnadseffektivitet.

Syftet med programmet är att hjälpa till med att bereda projekt för digitalisering av livshändelser och händelser i företagens livscykel, lägga fram förslag för genomförande av projekten och att styra och samordna projekten när de inleds. Målet är att under programperioden arbeta fram minst 10 projektkoncept för livs- och affärshändelser. 

Programmet tar också fram en långsiktig utvecklingsplan för livshändelsebaserad digitalisering och en skalbar och inkluderande samarbets- och utvecklingsmodell för utveckling av servicehelheter. Det ska också inrättas ett öppet nätverk av utvecklare för de projekt som inleds. Nätverket är ett gemensamt forum för experter på livshändelsebaserad digitalisering. Nätverket bidrar till programresultatens transparens, tillämpning av resultaten på bred front, spridning av bästa praxis och arbetsmetoderna för gemensam utveckling.

Programmet för att främja livshändelsebaserad digitalisering har tillsatts för perioden 5.2.2024 - 31.3.2027. Till styrgruppen hör företrädare för olika organisationer inom den offentliga förvaltningen. 

Vi berättar mer om programmets framsteg på ett öppet webbinarium våren 2024. Närmare information om detta ges i finansministeriets kanaler när datumet har fastställts.

Lisätietoja 
Projektchef Nico Käräjäoja, nico.karajaoja(at)gov.fi, tel. 0295 530 516

Offentliga förvaltningens ICT