Hyppää sisältöön

Rådet och parlamentet har nått överenskommelse om lagstiftningen om en europeisk digital plånbok

finansministeriet
Utgivningsdatum 9.11.2023 11.57
Pressmeddelande
EU-flaggor

I EU reglerar den så kallade EIDAS-förordningen gränsöverskridande elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner. I framtiden ska förordningen också innehålla bestämmelser om en europeisk digital plånbok för företag och medborgare.

Den digitala plånboken ska göra det lättare att sköta ärenden i vardagen både digitalt och då man uträttar ärenden på plats. Med hjälp av den digitala plånboken kan man på ett säkert sätt visa sin identitet och olika tillstånd på sin mobiltelefon. Avsikten är att man i appen ska kunna använda information producerad av såväl myndigheter som företag.  Man kommer till exempel att kunna visa intyg över körrätt, yrkeskompetens och företags skatteskuld. Med hjälp av den digitala plånboken kan dessa uppgifter intygas på mobilen i hela EU. Med hjälp av appen kan man också på ett tillförlitligt sätt underteckna elektroniska dokument. Det ska vara frivilligt att använda den digitala plånboken.

Förhandlingsresultatet som nu nåtts är en kompromiss mellan rådets och parlamentets ståndpunkter, men det inkluderar flera punkter som är viktiga för Finland. Till dessa hör bland annat kravet på högsta möjliga nivå av säkerhet och tillförlitlighet samt på användarnas självbestämmanderätt, det vill säga möjligheten att själv bestämma om användningen av ens egna uppgifter i den digitala plånboken.   

För att förordningens skyldigheter ska fullgöras måste vissa praktiska lösningar utvecklas, till exempel appen för den digitala plånboken, och det krävs eventuellt ändringar i lagstiftningen. Förordningen ålägger till exempel medlemsstaterna att se till att det i landet erbjuds åtminstone en app som fyller förordningens krav. Det uppskattas nu att förordningen träder i kraft i början av 2024. Den digitala plånboken ska erbjudas i alla medlemsländer 2026. Det är finansministeriet som ser till att skyldigheterna fullföljs och som samordnar beredningen.

Finlands e-legitimation ska genomföras som en del av den europeiska digitala plånboken

Finland håller på och bereder en nationell digital identitetshandling, e-legitimation. Idén är att utveckla en identitetshandling, som ett pass eller ett identitetskort, som i praktiken fungerar som en app på mobiltelefonen. 

Den ursprungliga tanken då Finlands e-legitimation började beredas var att den i ett senare skede skulle kunna utvidgas så att den motsvarade kraven som ställs av den europeiska e-identitetsplånboken. I och med att EU nu nått enighet om lagstiftningen om den digitala identiteten bedömer finansministeriet att det lönar sig att fokusera på att genomföra den europeiska digitala plånboken och undvika dubbelt beredningsarbete. E-legitimationen vidareutvecklas nu som en del av den europeiska digitala plånboken i enlighet med kraven i förordningen om elektronisk identifiering och betrodda tjänster, den så kallade EIDAS-förordningen.