Hyppää sisältöön

EU-lainsäädäntö
Hallitus kannattaa Venäjältä tuotavan viljan tullien korottamista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2024 13.47
Tiedote

EU valmistelee korotuksia tulleihin, joita kannetaan Venäjältä ja Valko-Venäjältä tuotavista viljoista, öljysiemenistä ja niistä johdetuista tuotteista. Hallitus kannattaa asetusehdotusta.

Tuojat eivät nykyisin maksa näistä tuotteista lainkaan tulleja tai tullit ovat alhaiset. On arvioitu, että Venäjä voisi nopeasti ohjata merkittäviä määriä vientiä EU:hun. Tällöin äkillinen tuotevirta häiritsisi markkinoita unionissa.

Lisäksi on näyttöä siitä, että Venäjä ottaa laittomasti haltuunsa suuria määriä Ukrainassa tuotettuja viljoja ja öljysiemeniä. Venäjä käyttää tuotteita laittomasti ja vie tuotteita ulkomaille väittäen niitä venäläisiksi.

Hallitus informoi eduskuntaa

Euroopan komissio ehdottaa EU-asetukseen muutosta, joka korottaisi tulleja Venäjältä ja Valko-Venäjältä tuotavista viljoista, öljysiemenistä ja niistä johdetuista tuotteista. Hallitus katsoo, että ehdotus on hyväksyttävissä.

Hallitus lähetti asiasta eduskunnalle U-kirjelmän keskiviikkona 8. toukokuuta. U-kirjelmää käytetään EU-asioissa silloin, kun on kyse EU:n lainsäädäntöehdotuksesta tai muusta eduskunnan toimivaltaan kuuluvasta ehdotuksesta.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Upi Talsi, puh. 02955 30868, upi.talsi(at)gov.fi