Hyppää sisältöön

Hallituksen esitys
Hyvinvointialueiden ohjausta yhtenäistetään

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.2.2024 14.09
Tiedote
Hyvinvointialueet

Hallitus on antanut esityksen hyvinvointialueiden ohjausta koskevien säännösten yhtenäistämisestä ja selkeyttämisestä. Lisäksi valtiovarainministeriön rooli hyvinvointialueiden ohjauksen koordinoinnissa todettaisiin laissa.

Valtiovarainministeriölle kuuluisi hyvinvointialueiden toiminnan ja talouden yleinen ohjaus sekä valtioneuvostossa tapahtuvan ohjauksen koordinointi. Muutoksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja selkeyttää hyvinvointialueiden ohjausta sekä varmistaa, että valtioneuvoston finanssipoliittiset tavoitteet tulevat nykyistä paremmin otetuiksi huomioon ohjauksessa. 

Valtiovarainministeriön rooli ei muuttaisi sosiaali- ja terveysministeriön tai eikä sisäministeriön roolia hyvinvointialueiden ohjauksessa, vaan sosiaali- ja terveysministeriölle kuuluisi edelleenkin sosiaali- ja terveydenhuollon yleinen ohjaus ja sisäministeriölle pelastustoimen yleinen ohjaus. 

Yksi hyvinvointialueneuvottelukunta, yhteiset tavoitteet ja neuvottelut

Esityksessä ehdotetaan, että valtioneuvosto asettaisi kolmen erillisen neuvottelukunnan sijasta yhden hyvinvointialueneuvottelukunnan. Neuvottelukunnan tehtävät sisältäisivät nykyisten neuvottelukuntien tehtävät, vaikka tehtävistä ei säädettäisi yhtä tarkasti kuin nykyisin. Yhden neuvottelukunnan mallissa hyvinvointialueen tehtäviä voitaisiin tarkastella paremmin kokonaisuutena ja se myös vähentäisi erillisistä neuvottelukunnista aiheutuvaa hallinnollista taakkaa.  

Valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö kävisivät hyvinvointialueen kanssa vuosittain yhteiset neuvottelut, joissa seurattaisiin ja arvioitaisiin hyvinvointialueen toimintaa kokonaisuutena. Lisäksi valtioneuvosto asettaisi sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevien erillisten valtakunnallisten tavoitteiden sijasta yhdet hyvinvointialueiden tehtäviä koskevat valtakunnalliset tavoitteet.

HE 2/2024 vp

Lisätietoja:
Kirsi Hyttinen, lainsäädäntöneuvos, puh. 02955 30539
Minna-Marja Jokinen, hallitusneuvos, puh. 02955 30018

Sivun alkuun