Hoppa till innehåll

Regeringens proposition
Styrningen av välfärdsområdena förenhetligas

finansministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2024 14.09
Pressmeddelande
Hyvinvointialueet

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska förenhetliga och förtydliga bestämmelserna om välfärdsområdenas styrning. Därtill ska finansministeriets roll i samordningen av välfärdsområdenas styrning fastställas i lag.

Den allmänna styrningen av välfärdsområdenas verksamhet och ekonomi samt samordning av styrningen vid statsrådet ska ske vid finansministeriet. Syftet med ändringen är att förenhetliga och förtydliga styrningen av välfärdsområdena samt att se till att statsrådets finanspolitiska målsättningar beaktas bättre. 

Finansministeriets nya roll påverkar inte social- och hälsovårdsministeriets eller inrikesministeriets roller i styrningen av välfärdsområdena. Även i framtiden kommer den allmänna styrningen av social- och hälsovården att höra till social- och hälsovårdsministeriets ansvarsområde och den allmänna styrningen av räddningsväsendet till inrikesministeriets. 

En delegation för välfärdsområdenas ekonomi och förvaltning, gemensamma mål och förhandlingar

I propositionen föreslås att statsrådet tillsätter en enda delegationen för välfärdsområdenas ekonomi och förvaltning i stället för tre separata delegationer. Delegationens uppgifter ska om-fatta alla de nuvarande delegationernas uppgifter, men uppgifterna ska inte vara lika noggrant definierade som idag. I modellen med en enda delegation kan välfärdsområdets uppgifter lättare granskas som en helhet och det minskar samtidigt den administrativa bördan.  

Enligt förslaget ska finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet årligen föra gemensamma förhandlingar med välfärdsområdena där verksamheten utvärderas och följs upp som en helhet. Därtill ska statsrådet i stället för separata riksomfattande mål för social- och hälsovården och för räddningsväsendet fastställa gemensamma nationella mål för välfärdsområdenas uppgifter.

Mer information:
Kirsi Hyttinen, lagstiftningsråd, tfn 0295 530 539
Minna-Marja Jokinen, regeringsråd, tfn 0295 530 018

Tillbaka till toppen