Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Joensuuhun avattu ensimmäinen valtion yhteinen palvelupiste

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2023 14.01
Tiedote

Uudistunut virastotalo aukesi 20. helmikuuta. Tiloissa työskentelee työntekijöitä kymmenestä eri valtion virastosta. Uudistukset ovat osa valtiovarainministeriön hanketta, jossa valtion käyntiasiointi kootaan yhteisiin palvelupisteisiin 2020-luvun aikana koko Suomessa. Samalla tehostetaan valtion tilankäyttöä, kun virastot muuttavat yhteiskäyttöisiin toimistotiloihin.

”Tulevaisuudessa yhteiset palvelupisteet helpottavat ihmisten arkea yhä useammalla alueella, kun valtio kokoaa palveluitaan saman katon alle. Valtion yhteinen palvelupiste tuo palvelut lähemmäs ihmisiä, vähentää päästöjä ja tuo samalla merkittäviä säästöjä. Joensuun uudesta palvelupisteestä saadaan varmasti rohkaisevia kokemuksia ja arvokasta tietoa uudistuksen hyödyistä muuallekin”, kuntaministeri Sirpa Paatero kommentoi.

Virastotalon palveluita ja tiloja kehitetään lähivuosina

Yhteisissä palvelupisteissä on tarkoitus tarjota valtion virastojen, Kelan, kuntien ja hyvinvointialueiden palveluita sekä digitukea. Joensuun virastotalossa palveluja tarjoavat ensivaiheessa Digi- ja väestötietovirasto, Maanmittauslaitos ja TE-toimisto. Kokouskeskuksessa asiakkaita tapaavat myös Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Keski-Suomen ja Pirkanmaan ELY-keskukset sekä KEHA-keskus, Itä-Suomen aluehallintovirasto ja valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet. Myöskään kaikki toimistotilat eivät ole vielä täysimääräisesti yhteiskäytössä. Tämä johtuu siitä, että Joensuun virastotalon peruskorjaus on alkanut ennen valtakunnallista uudistusta. Virastotalon palveluita ja tiloja kehitetään kuitenkin lähivuosien aikana niin, että useampi viranomainen muuttaa samoihin tiloihin.

Yhteiskäyttöisissä toimistotiloissa työskentelevät Palkeet, Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja TE-toimisto, Tulli, Itä-Suomen aluehallintovirasto, Digi- ja väestötietovirasto, Maanmittauslaitos, Taiteen edistämiskeskus (Taike), Business Finland ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Virastot viestivät palveluajoistaan yhteisessä palvelupisteessä omilla verkkosivuillaan. Joensuun tilauudistusprojektin toteutti valtion tiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt.

Joensuun lisäksi Pohjois-Karjalaan tulee palvelupisteet Kiteelle, Lieksaan ja Nurmekseen. Näissä pisteissä asiakaspalvelu nojaa pitkälti etäpalveluun. Etäpalvelussa asiakas voi palvelupisteellä asioida etäyhteyden välityksellä viranomaisen kanssa, jolla ei ole paikan päällä asiakaspalvelijaa. Nurmeksessa etäpalvelua kokeillaan jo tämän vuoden aikana. Valtakunnallisesti etäpalvelu on tarkoitus ottaa käyttöön vuodesta 2025 alkaen. Kiteen, Lieksan ja Nurmeksen yhteisten palvelupisteiden aukeamisen aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Seuraavat yhteiset palvelupisteet avataan Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa

Lahden ja Lappeenrannan yhteiset palvelupisteet avataan kesäkuussa. Palveluntuottajat siirtyvät palvelemaan asiakkaita yhteisessä palvelupisteessä porrastetusti ja tämän aikataulusta kerrotaan myöhemmin. 

Valtion palveluntuottajista palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksessa ovat mukana ensisijaisesti aluehallintovirastot (AVI), Digi- ja väestötietovirasto (DVV), elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY), Maahanmuuttovirasto (Migri), Maanmittauslaitos (MML), oikeusapu ja edunvalvontapalvelut, poliisin lupahallinto, Rikosseuraamuslaitoksen yhdyskuntaseuraamustoimistot (RISE), työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot), Ulosottolaitos sekä Verohallinto. Lisäksi uudistukseen osallistuu erityisesti yhteisen asiakaspalvelun osalta Kansaneläkelaitos (Kela).

Valtiovarainministeriö päättää keväällä 2023 seuraavista maakunnista, joissa palveluita ja toimistotiloja aletaan koota yhteisiin tiloihin. Näillä alueilla tehdään suunnitelmat uudistuksen toteuttamisesta yhteistyössä hankkeeseen osallistuvien palveluntuottajien ja paikallisten toimijoiden kanssa vuonna 2024. Senaatti rakentaa parhaillaan myös muita virastojen yhteisiä toimistotiloja maakunnissa, joissa palvelu- ja toimitilaverkkouudistus ei ole vielä käynnissä. Näissä projekteissa asiakaspalvelua ja yhteiskäyttöisiä tiloja kuitenkin kehitetään uudistuksen tavoitteiden mukaan. Tarkemmat suunnitelmat tästä tehdään, kun uudistuksen toteutus alkaa kyseisessä maakunnassa.    

Lisätietoja:
Kuntaministerin erityisavustaja Mari-Elina Koivusalo, puh. 0295 530 580, mari-elina.koivusalo(at)gov.fi
Kehittämisjohtaja Marko Puttonen, puh. 0295 530 271, marko.puttonen(at)gov.fi
Neuvotteleva virkamies Jaana Salmi puh. 029 553 0286, jaana.salmi(at)gov.fi

 
Sivun alkuun