Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Ny uppmaning från kommissionen om att Finland bör genomföra en reform av social- och hälsovården

Finansministeriet
23.5.2018 14.04
Nyhet

Europeiska kommissionen lämnade onsdagen den 23 maj sitt förslag till landsspecifika rekommendationer för Finland och de andra EU-länderna. Samtidigt bedömde kommissionen tillståndet för de offentliga finanserna i Finland.

Rekommendationerna är en del av den europeiska planeringsterminen, som är en årscykel för samordning av medlemsländernas ekonomiska politik och finanspolitik.

”Redan i fjol rekommenderade kommissionen att beslutsfattandet och genomförandet av social- och hälsovårdsreformen bör fattas i rätt tid, och rekommendationen för i år är mycket liknande. Kommissionens rekommendation när det gäller vårdreformen är en del av rekommendationen om de offentliga finansernas hållbarhet. Målet för vårdreformen är att minska klyftan i fråga om människornas välfärd och hälsa, göra tjänsterna mer jämlika och tillgängliga samt att tygla kostnaderna” kommenterade finansminister Petteri Orpo.

Enligt kommissionen bör social- och hälsovårdssystemet reformeras eftersom utgifterna för social- och hälsovårdstjänster i och med den åldrande befolkningen uppskattas öka betydligt före 2030.

”Genomförandet av social- och hälsovårdsreformen har högsta prioritet även i Finland. Regeringen arbetar intensivt för detta och vill tillsammans med de andra aktörerna i branschen säkerställa att reformen framskrider från att lagarna antas till att de verkställs”, betonar familje- och omsorgsminister Annika Saarikko.

Komissionens pressmeddelande

Bakgrundsmaterialet

Den europeiska planeringsterminen (rådets webbsidor)

Ytterligare information:

Marketta Henriksson, finansråd (den offentliga ekonomin), tfn 0295 530 441, [email protected]

Laura Vartia, specialsakkunnig (strukturpolitik), tfn +33 632 633 938, [email protected]

Markku Puumalainen, finansråd (finansmarknaden), tfn 0295 530 206, [email protected]

Sivun alkuun