Hyppää sisältöön

Utredning: Offentligt ägda bolag behöver inte någon allmän lag

finansministeriet
Utgivningsdatum 7.6.2022 14.01
Pressmeddelande

En projektarbetsgrupp som tillsatts av finansministeriet och som bestod av företrädare för flera ministerier utredde om de offentligt ägda bolagens fortsatta verksamhet efter social- och hälsovårdsreformen kräver ändringar i den nuvarande lagstiftningen. Arbetsgruppen utredde också om serviceproduktionen hos offentligt ägda bolag kunde inkluderas i välfärdsområdenas egen serviceproduktion. Det finns enligt utredningen inte något behov av allmänna lagstiftningsändringar.

I utredningen framkom inga orsaker som skulle tala för att det behövs sådan lagstiftning som endast gäller offentligt ägda bolag och som skulle överlappa eller vara parallell med aktiebolagslagen. Sådan lagstiftning skulle i stället för att förtydliga snarare orsaka betydande tolknings- och gränssnittsproblem i fråga om bolagens ställning och verksamhet. 

Offentligt ägda bolag regleras redan nu på ett tämligen heltäckande sätt. Det är därför motiverat att de bestämmelser som anses nödvändiga införs i speciallagstiftningen för respektive område i stället för den allmänna lagen eller ramlagen. 

Man bör också beakta de begränsningar och specialvillkor som grundlagen samt EU- och konkurrensrätten ställer på bolagiseringen av myndighetsuppgifter och verksamheten i offentligt ägda bolag. Överföringen av offentliga förvaltningsuppgifter på ett bolag måste alltid bedömas från fall till fall, liksom också fastställandet av arten av bolagets verksamhet ur EU-rättens perspektiv. Det skulle vara svårt att föreskriva om sådan enskild bedömning i en allmän lag eller en ramlag.

Kravet på tillräcklig egen produktion förutsätter övervägning från fall till fall

Man bedömde i samband med utredningen det lagstadgade krav på tillräcklig egen serviceproduktion som ställts på välfärdsområdena och som syftar till att säkerställa tillgången till social- och hälsoservice i alla situationer. Bolagiseringen av välfärdsområdets funktioner får inte leda till en situation där tillräcklig service inte kan garanteras.

Bedömningen av tillräcklig egen produktion förutsätter övervägning från fall till fall. Dessutom ska man ta i beaktande att välfärdsområdena har självstyrelse. Därför är det i praktiken varken möjligt eller motiverat att i alla situationer införa tillräckligt noggrant avgränsade bestämmelser om hur kravet på egen produktion uppfylls. Genom stark ägarstyrning kan man säkerställa att bolagens verksamhet är förenlig med de beslut som fattas av deras offentliga ägare.

När riksdagen godkände social- och hälsovårdsreformen och reformen av räddningsväsendet i juni 2021 förutsatte den en utredning om de offentligt ägda bolagens verksamhetsförutsättningar när det gäller de förändringar i verksamhetsmiljön som social- och hälsovårdsreformen medför. Under projektets gång hördes ett stort antal intressentgrupper som var centrala med tanke på utredningen.

Mer information: 
Minna-Marja Jokinen, regeringsråd, tfn 02955 30018, minna-marja.jokinen(at)gov.fi 
Ville Koponen, lagstiftningsråd, tfn 02955 30504, ville.koponen(at)gov.fi

Sivun alkuun