Hyppää sisältöön

Suomen ja Viron välinen sopimus väestötietojen vaihdosta tulee voimaan 1. toukokuuta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 18.4.2024 14.07
Tiedote
Lapsi ja aikuinen lukevat kirjaa

Valtioneuvosto antoi asetuksen Viron kanssa tehdyn väestötietojen vaihtamista koskevan sopimuksen voimaantulosta 18.4.2024. Sen myötä kansalaisella ei voi olla enää asuinpaikkaa samanaikaisesti sekä Virossa että Suomessa. Sopimus ja siihen liittyvät muutokset kansalliseen lainsäädäntöön tulevat voimaan toukokuun alusta.

Suomi ja Viro allekirjoittivat syyskuussa 2022 sopimuksen väestön rekisteröinnistä ja väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta. Eduskunta ja tasavallan presidentti hyväksyivät sopimuksen vuoden 2023 lopulla.

Sopimuksen tavoitteena on, että maasta toiseen muuttavan henkilön perustiedot voidaan toimittaa väestötietoviranomaiselta toiselle tietoturvallisesti ja luotettavasti sähköisessä muodossa. Tietoja on vaihdettu maiden välillä jo vuodesta 2005, mutta uusi sopimus tekee tietojenvaihdosta entistä tehokkaampaa ja kattavampaa. 

Sopimuksen myötä muuttajan asuinpaikka määritellään molempien maiden osalta samalla kertaa muuton yhteydessä, jolloin muuttaja ei voi jäädä ilman vakituista asuinpaikkaa, eikä hänellä voi olla asuinpaikkaa molemmissa maissa samanaikaisesti. Myös tiedot toisessa maassa kuolleista oman maan kansalaisista siirtyvät jatkossa automaattisesti maasta toiseen.

Tietojenvaihto uuden sopimuksen mukaisesti käynnistyy vaiheittain vuoden 2024 aikana. Suomessa tietojenvaihdosta vastaa Digi- ja väestötietovirasto.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Antti Helin, p. 0295 530 609, antti.helin(at)gov.fi