Hoppa till innehåll

Avtalet mellan Finland och Estland om utbyte av befolkningsuppgifter träder i kraft den 1 maj

finansministeriet
Utgivningsdatum 18.4.2024 14.07
Pressmeddelande
Vuxen och barn läser en bok tillsammans

Statsrådet utfärdade den 18 april 2024 en förordning om ikraftträdandet av avtalet med Estland om utbyte av befolkningsuppgifter. I och med avtalet kan en medborgare inte längre vara bosatt samtidigt både i Estland och i Finland. Avtalet och de ändringar i den nationella lagstiftningen som hänför sig till det träder i kraft vid ingången av maj.

Finland och Estland undertecknade en överenskommelse om folkbokföring och elektroniskt utbyte av befolkningsdata i september 2022. Avtalet godkändes av riksdagen och republikens president i slutet av 2023.

Målet med avtalet är att grundläggande personuppgifter om personer som flyttar mellan länderna kan skickas från det ena landets befolkningsmyndighet till den andra på ett informationssäkert och tillförlitligt sätt i elektronisk form. Länderna har utväxlat sedan 2005 men det nya avtalet kommer att göra informationsutbytet ännu effektivare och mer omfattande. 

I och med avtalet fastställs den nyanländes bostadsort i båda länderna samtidigt i samband med inflyttningen, vilket innebär att den nyanlände inte kan lämna utan stadigvarande bostadsort och att han eller hon inte kan vara bosatt samtidigt i båda länderna. Också uppgifter om egna medborgare som dött i ett annat land överförs i fortsättningen automatiskt från ett land till ett annat.

Informationsutbytet enligt det nya avtalet inleds stegvis under 2024. I Finland ansvarar Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för informationsutbytet.

Mer information: 
Antti Helin, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 609, antti.helin(at)gov.fi

Offentliga förvaltningens ICT