Hyppää sisältöön

Suomi harjoitteli rahoitusalan varautumista Yhdysvaltojen ja lähialueen kumppanimaiden kanssa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2023 10.57
Tiedote
Varautuminen.

Valtiovarainministeriö järjesti 29.–30. elokuuta rahoitusalan varautumisharjoituksen Helsingissä. Harjoituksen tarkoituksena oli parantaa alan kriisinkestävyyttä Itämeren alueella. Osallistujat harjoittelivat yhteistyötä ja koordinaatiota, jolla voidaan turvata toiminnan jatkuminen kriisitilanteessa.

Kansainvälistä Northern Bastion -harjoitusta isännöi Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus. Siihen osallistui hallinnon edustajia Suomesta, Ruotsista, Virosta, Tanskasta, Norjasta ja Yhdysvalloista.

Osallistujamaat perehtyivät toistensa toimintatapoihin ja prosesseihin sekä kehittivät niitä. Tarkastelussa oli varautuminen siihen, että kyberhyökkäys ja fyysisen infrastruktuurin vaurio häiritsisivät yhtäaikaisesti rahoitusalan digitaalisia toimintoja.

Harjoituksessa oli edustettuina osallistujamaiden viranomaisia valtiovarainministeriöistä, keskuspankeista sekä rahoitusvalvonta- ja kyberturvallisuusviranomaisista. Suomesta siihen osallistuivat valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Finanssivalvonta, Rahoitusvakausvirasto ja Kyberturvallisuuskeskus. Lisäksi mukana olivat amerikkalaiset tutkimuslaitokset Software Engineering Institute (SEI) and Pacific Northwest National Laboratory (PNNL). 

”Rahoitusala on keskeinen osa kriittistä infrastruktuuriamme, ja sen toiminnan häiriöt voivat horjuttaa yhteiskuntien toimintaa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Itämeren alueen turvallisuusympäristön muutos edellyttävät yhä tiiviimpää yhteistyötä liittolais- ja kumppanimaiden kesken. Rahoitusalan viranomaisilla on oma tärkeä roolinsa yhteisen kriisinkestävyytemme vahvistamisessa, sanoo valtiovarainministeriön pankki- ja infrastruktuuriyksikön päällikkö Jaakko Weuro valtiovarainministeriöstä.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos, yksikön päällikkö Jaakko Weuro, puh. 0295 530 322, jaakko.weuro(at)gov.fi