Hyppää sisältöön

Lausuntopyyntö
Suurten konsernien vähimmäisverolain muutokset lausuntokierrokselle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.8.2024 11.50
Tiedote

Valtiovarainministeriö on käynnistänyt lausuntokierroksen, joka koskee niin sanotun minimiverolain muuttamista.

Suurten konsernien vähimmäisverosta annettu laki tuli voimaan vuoden 2024 alussa. Lain tavoitteena on varmistaa, että suuret vähintään 750 miljoonan euron vuosiliikevaihdon konsernit maksavat määritellyistä tuotoistaan kansainvälisesti veroa vähintään 15 prosenttia. Esityksessä ehdotetaan nykyiseen lakiin muutoksia, joiden tausta on vuonna 2023 julkaistussa OECD-ohjeistuksessa. Muutokset selventäisivät lakia. Lisäksi minimiveron laskentatapaa yksinkertaistettaisiin ja lain olettamasääntöjä täsmennettäisiin ja lisättäisiin. 

Lain nykyiset periaatteet säilyisivät ennallaan. Muutoksia ei ehdoteta lain soveltamisalaan, laskennan perusteisiin tai vähimmäisverokantaan. 

Taustalla kansainvälinen veroyhteistyö

Suomen minimiverolaki pohjautuu EU:n minimiverodirektiiviin vuodelta 2022. Sen taustalla on talousjärjestö OECD:ssä käynnistetty kansainvälisen tuloverotuksen uudistamishanke, jonka yhtenä tarkoituksena on torjua tuloveropohjan murenemiseen ja voittojen siirtoon liittyviä ongelmia sekä vähentää valtioiden välistä liiallista verokilpailua. 

OECD:n minimiverosääntöjä koskeva työ tapahtuu noin 150 maan yhteistyönä niin kutsutussa Inclusive Framework (IF) -kokoonpanossa, joka on julkaissut minimiveroa koskevat mallisäännöt (2021), niiden kommentaarin (2022) sekä soveltamisohjeita (2023 ja 2024). Kesäkuussa 2024 julkaistun soveltamisohjekokonaisuuden arvioidaan edellyttävän lisämuutoksia minimiverolakiin vuonna 2025. 

Lausuntokierros päättyy syyskuussa

Valtiovarainministeriö lähetti esityksen lausuntokierrokselle 12. elokuuta. Lausuntoaika päättyy 6. syyskuuta. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 loppuun mennessä ja niitä sovellettaisiin tilikausiin, jotka ovat alkaneet 1.1.2024 tai sen jälkeen.

Lisätietoja: 
Erityisasiantuntija Laura Burmester, puh. 02955 30037, laura.burmester(at)gov.fi

Korjattu 12. elokuuta klo 15.45: Vähimmäisveroa sovelletaan konserneihin, joiden liikevaihto on vähintään 750 miljoonaa euroa (ei 750 miljardia euroa).