Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande
Ändringar i lagen om minimiskatt för stora koncerner på remiss

finansministeriet
Utgivningsdatum 12.8.2024 11.50
Pressmeddelande

Finansministeriet har inlett en remissbehandling om ändring av den så kallade minimiskattelagen.

Lagen om minimiskatt för stora koncerner träder i trädde kraft i början av 2024. Syftet med lagen är att säkerställa att stora koncerner med en årlig omsättning på åtminstone 750 miljoner euro betalar en internationell skatt på minst 15 procent för sina fastställda intäkter. I propositionen föreslås ändringar i den gällande lagen. Bakgrunden till ändringarna finns i OECD:s anvisningar som publicerades 2023. Ändringarna förtydligar lagen. Sättet att beräkna minimiskatten ska förenklas och lagens presumtionsregler preciseras och utökas. 

Lagens nuvarande principer förblir oförändrade. Inga ändringar föreslås i lagens tillämpningsområde, beräkningsgrunderna eller minimiskattesatsen. 

Internationellt skattesamarbete i bakgrunden

Finlands minimiskattelag baserar sig på EU:s minimiskattedirektiv från 2022. Direktivet baserar sig på ett projekt för att reformera den internationella inkomstbeskattningen som inletts inom ekonomiska organisationen OECD. Ett av syftena med projektet har varit att bekämpa problem i anslutning till erodering av inkomstskattebasen och vinstöverföring samt att minska överdriven skattekonkurrens mellan staterna. 

Arbetet med OECD:s minimiskatteregler sker i samarbete mellan cirka 150 länder i den så kallade Inclusive Framework (IF) - sammansättningen, som publicerat modellregler för minimiskatt (2021), en kommentar till dem (2022) samt tillämpningsanvisningar (2023 och 2024). De tillämpningsanvisningar som publicerades i juni 2024 bedöms förutsätta ytterligare ändringar i minimiskattelagen 2025. 

Remisstiden går ut i september

Finansministeriet sände förslaget på remiss den 12 augusti. Remisstiden går ut den 6 september. Lagändringarna avses träda i kraft före utgången av 2024 och de ska tillämpas på räkenskapsperioder som börjat den 1 januari 2024 eller därefter.

Mer information: 
Laura Burmester, specialsakkunnig, tfn 02955 30037, laura.burmester(at)gov.fi