Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työryhmä arvioi valtion vajaakäytöllä olevia strategisia kiinteistöjä – ehdottaa neljän kohteen valtio-omistuksesta luopumista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2023 10.03
Tiedote
Kuvassa ikkunan läpi näkyviä valaisimia.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä keskittyi kohteisiin, jotka ovat valtion toiminnan kannalta vajaakäyttöisiä, mutta kulttuurihistoriallisten arvojen tai kokonaisturvallisuuden varmistamisen näkökulmista strategisia. Työryhmän mukaan kohteiden strategisuutta, vajaakäyttöä ja luopumismahdollisuuksia tulee harkita säännöllisesti uudelleen. Lisäksi työryhmä esittää Kajaanin rauniolinnan, Svartholman linnoituksen, Kärnäkosken linnoituksen ja Kyminlinnan valtio-omistuksesta luopumista vuoteen 2029 mennessä.

Valtion kiinteistöomistukset ovat monipuolisia ulottuen luonnonsuojelualueista liikenneväyliin ja muinaismuistolain suojelemista rakenteista moderneihin tutkimuslaitoksiin. Kiinteistöomistusten tasearvo on noin 10,5 miljardia euroa. Omistuksista yli puolet on maa- ja vesialueita, ja rakennuksia on alle 40 prosenttia. Valtaosa valtion kiinteistöistä on tarkoituksenmukaisessa käytössä ja niiden ylläpito on huomioitu budjettirahoituksessa tai vuokrajärjestelmässä. 

Työryhmän tarkastelemat kohteet olivat pääasiassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaita nähtävyyskohteita tai kohteita, joiden valtiokäyttö on loppunut. Työryhmä katsoo, että valtion omistukseen jäävien strategisten, mutta vajaalla käytöllä olevien kohteiden kunnossapidon taso ja sen edellyttämä rahoitustarve tulee tehdä näkyväksi. Työssä tarkastellut kohteet tarvitsisivat arviolta yhteensä noin 75 miljoonan euron rahoituksen, jotta ne saataisiin kunnostettua hyvään kuntoon. Lisäksi kohteet tarvitsisivat noin 4 miljoonaa euroa vuosittaista rahoitusta seuraavan kymmenen vuoden ajan. Nykyisillä resursseilla valtio ei pysty pitämään näitä kiinteistöjä kunnossa. 

Uusien strategisten vajaakäyttöisten kohteiden syntymistä tulee välttää

Työryhmän mukaan valtion pitäisi pyrkiä siihen, ettei strategisia vajaakäyttöisiä kohteita pääsisi syntymään enempää. Nykyisten kohteiden strategisuutta, vajaakäyttöä ja luopumismahdollisuuksia tulisi harkita säännöllisesti uudelleen. Kiinteistöomaisuuden strategisuus ja käyttö muuttuvat ajassa valtion toiminnan ja toimintaympäristön muutosten mukana.

Työryhmä arvioi tarkemmin eräiden Metsähallituksen ja Senaatti-kiinteistöjen omistamien kohteiden strategisuutta ja välttämättömyyttä pitää kiinteistö valtion omistuksessa. Esimerkiksi kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäminen on varmistettavissa myös valtion ulkopuolisten omistajien toimesta. Tästä syystä työryhmä esittää Kajaanin rauniolinnan, Svartholman linnoituksen, Kärnäkosken linnoituksen ja Kyminlinnan valtio-omistuksesta luopumista. 

Kohteiden lisärahoitustarpeet käsitellään muita menotarpeita vastaavasti osana talousarviota ja julkisen talouden suunnitelmaa koskevia menettelyjä. Päätökset kohteiden luovuttamisesta valmistelevat kohteiden omistajat. Luopuminen edellyttää jatkoselvityksiä. 

Työryhmä julkaisi ehdotuksensa 2. kesäkuuta 2023. Työryhmässä olivat edustettuna valtiovarainministeriön lisäksi Metsähallitus, Senaatti-kiinteistöt, Väylävirasto ja Museovirasto. 

Lisätietoja:
Finanssineuvos Pauliina Pekonen, puh. 0295 530 081, pauliina.pekonen(at)gov.fi

 
Sivun alkuun