Hyppää sisältöön

Ukraina mukaan Suomen, Viron ja Islannin sovelluskehitysyhteistyöhön

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2024 9.00
Tiedote
Henkilö on painamassa vuoronumerolaitteen kosketusnäyttöä

Sovelluskehitysyhteistyö tapahtuu Suomen ja Viron perustaman Nordic Institute for Interoperability Solutions -yhdistyksen kumppanuuden kautta. Kumppanuus Ukrainan kanssa on merkittävä askel yhteentoimivien digitaalisten ratkaisujen kehittämisen laajentamisessa.

Ukraina on liittynyt Nordic Institute for Interoperability Solutionsin (NIIS) -yhdistykseen kumppaniksi maaliskuussa 2024. NIIS on yleishyödyllinen yhdistys, joka kehittää julkisen hallinnon digitaalisia ratkaisuja. Islanti on yhdistyksen kolmas jäsenmaa. Jo aiemmin kumppaneiksi ovat liittyneet Ahvenanmaan ja Färsaarien itsehallintoalueet.

NIIS toimii aktiivisena ratkaisujen kehittäjänä sekä verkostona ja yhteistyöympäristönä jäsentensä yhteisissä IT-kehittämisen kiinnostuksen kohteissa. Yhdistys keskittyy käytännön yhteistyöhön, kokemusten jakamiseen sekä innovaatioiden edistämiseen. Yhdistys kehittää muun muassa X-Road® -tietojenvaihdon alustaratkaisua. Esimerkiksi Suomi.fi-palveluväylä perustuu X-Roadiin.

”NIIS on yksi konkreettisimmista esimerkeistä kansainvälisestä yhteistyöstä digin parissa. On hienoa, että nyt myös Ukraina tulee mukaan tähän yhteistyöhön,” toteaa ICT-johtaja Jarkko Levasma.

Kumppanuus Ukrainan kanssa tuo yhdistyksen toimintaan kokemusta, joilla on mahdollista laajentaa maiden yhteistyössä kehittämien digitaalisten ratkaisujen tarjontaa. Ukrainalaisten osaamisesta on hyötyä koko yhdistyksen toiminta-alueella ja yhteisissä kehittämistoimissa.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Riitta Autere, puh. 0295 530 436, riitta.autere(at)gov.fi