Hyppää sisältöön

Ukraina deltar i programutvecklingssamarbetet mellan Finland, Estland och Island

finansministeriet
Utgivningsdatum 14.3.2024 9.00
Pressmeddelande
Hand på en pekskärm

Samarbetet kring programutveckling sker genom ett partnerskap via föreningen Nordic Institute for Interoperability Solutions, som grundats av Finland och Estland. Partnerskapet med Ukraina är ett viktigt steg mot att utvidga utvecklingen av interoperabla digitala lösningar.

Ukraina anslöt sig till Nordic Institute for Interoperability Solutions (NIIS) som partner i mars 2024. NIIS är en allmännyttig förening som utvecklar digitala lösningar för den offentliga förvaltningen. Island är föreningens tredje medlemsland. De självstyrande områdena Åland och Färöarna anslutit sig som partner redan tidigare.

NIIS utvecklar aktivt lösningar och fungerar som ett nätverk och en samarbetsmiljö för sina medlemmars gemensamma intressen inom IT-utveckling. Föreningen fokuserar på praktiskt samarbete, utbyte av erfarenheter och främjande av innovationer. Föreningen utvecklar bland annat en plattformslösning för X-Road®-informationsutbyte. Den nationella servicekanalen Suomi.fi baserar sig på X-Road.

”NIIS är ett av de mest konkreta exemplen på internationellt samarbete kring digitalisering. Det är fint att också Ukraina nu deltar i detta samarbete”, konstaterar IKT-direktör Jarkko Levasma.

Partnerskapet med Ukraina tillför föreningens verksamhet sådan erfarenhet som gör det möjligt att utvidga utbudet av digitala lösningar som länderna utvecklat i samarbete. Ukrainas kompetens är till nytta inom föreningens hela verksamhetsområde och i det gemensamma utvecklandet.

Mer information:
Riitta Autere, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 436, riitta.autere(at)gov.fi