Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valmiste- ja autoverotuksen menettelyuudistus etenee

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.2020 11.31
Tiedote
Mies ajaa autoa

Hallitus antoi eduskunnalle keväällä esityksen valmiste- ja autoverotuksen menettelysäännösten uudistamiseksi. Eduskunta hyväksyi lakimuutokset 21.10.2020.

Uudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa valmisteverotuksen ja autoverotuksen menettelyjä sekä muutoksenhaku- ja seuraamusjärjestelmiä muiden verolajien menettelyjen kanssa. Tavoitteena on näin yksinkertaistaa ja selkeyttää verolainsäädäntöä ja sitä kautta keventää verovelvollisten sääntelytaakkaa ja tehostaa Verohallinnon toimintaa.

Muutoksilla valmiste- ja autoverotuksen verotus- ja veronkantomenettelyt sekä muutoksenhaku- ja seuraamusjärjestelmät muutetaan vastaaviksi kuin muissa Verohallinnon kantamissa veroissa. Valmisteverojen ja autoveron määrää tai muita keskeisiä perusteita ei muuteta.

Valmisteverot muuttuvat oma-aloitteisiksi veroiksi. Ilmoittamisen ja maksamisen määräaika pitenee nykyisestä. Nykyinen veron vähennysmenettely poistuu käytöstä, mutta verovelvollinen voi hakea veron palautusta.

Autovero pysyy maksuun pantavana verona. Muutoksia tulee muun muassa rekisteröityjen asiamiesten uusien ajoneuvojen ilmoittamiseen.

Valmiste- ja autoverotuksen verotusmenettelyjen kehittäminen on osa uudistusta, jonka ensi vaiheessa valmiste- ja autoverotuksen toimittaminen siirrettiin Tullilta Verohallinnolle (VETO-hanke). Menettelysäännösten uudistaminen on jatkoa myös Verohallinnon verotus- ja veronkantomenettelyjen yhdenmukaistamiselle ja yksinkertaistamiselle, jota on toteutettu vaiheittain osana Verohallinnon tietojärjestelmäuudistusta (Valmis-hanke).

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Pia Kivimies, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30183,  etunimi.sukunimi(at)vm.fi

Veroasiantuntija Ella Luikku (autoverotus), valtiovarainministeriö, puh. 02955 30091, etunimi.sukunimi(at)vm.fi

 
Sivun alkuun