Hyppää sisältöön

Finanssineuvos Juha Madetoja ja neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen:
Valtion työntekijöiden yhteiset toimistotilat tuovat uusia mahdollisuuksia monipaikkaiseen työhön

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.3.2023 8.25
Kolumni

Valtiolla uudistetaan virastojen ja laitosten toimistotilojen käyttöä. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä neljännes valtion henkilöstöstä työskentelee yhteiskäyttöisissä tiloissa. Yhteiset tilat tukevat sitä, että valtion työntekijöillä on mahdollisuus työskennellä laajasti eri puolilla Suomea, kirjoittavat finanssineuvos Juha Madetoja ja neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen kolumnissaan.

Valtiovarainministeriön palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksessa rakennetaan yhteisiä työympäristöjä, joissa valtion asiakaspalvelu- ja toimistotilat on koottu yhden katon alle ja henkilöstö palvelee asiakkaita ja työskentelee toimistotiloissa rinta rinnan. Laajempia yhteisiä työympäristöjä syntyy erityisesti maakuntien keskuskaupunkeihin, mutta niitä suunnitellaan myös muille paikkakunnille. Tavoitteena on saada mukaan myös muuta julkista sektoria, esimerkiksi kuntien vastuulle siirtyviä työvoimapalveluja. Mitä suurempi joukko toimijoita tulee yhteen, sitä paremmin tavoitteisiin päästään.

Kun henkilöstö siirtyy yhteiskäyttöisiin toimistoihin, myös tilojen käyttöaste paranee. Etätyön lisääntyminen ja digitalisoituminen ovat jo muuttaneet kansalaisten palvelutarvetta ja työn tapoja. Muun muassa näiden syiden takia voidaan luopua tarpeettomista tiloista.

Rekrytointialueena voi toimia koko Suomi

Tulevaisuudessa on mahdollista, että yhä useampi voi valita työskentelypaikkansa ja -paikkakuntansa vapaammin. Jatkossakin työnantaja päättää, missä valtion tiloissa on henkilön varsinainen työpaikka. Esimerkiksi monipaikkaiseen rekrytointiin on kuitenkin enemmän mahdollisuuksia, kun virastot ovat mukana yhteisten työympäristöjen verkostossa. Kun rekrytointialue on esimerkiksi koko Suomi, voi tämä olla positiivinen kilpailuvaltti. Osaajien houkuttelu on tehokkaampaa silloin, kun heitä pystytään etsimään useammalta paikkakunnalta yhden sijaan.  

Yhteiset toimistotilat ovat tällä hetkellä käytössä esimerkiksi Joensuussa. Lisäksi yhteiset tilat aukeavat kesäkuussa Lahdessa ja Lappeenrannassa. Tavoitteena on, että valtion henkilöstön yhteiset toimistotilat ja asiakaspalvelu ovat käytössä kaikkialla Suomessa vuoteen 2030-mennessä. 

Yhteiskehittelyalueille ovat kaikki valtion työntekijät tervetulleita 

Myös niiden virastojen työntekijöille, jotka eivät ole vielä muuttaneet yhteisiin virastotaloihin, avautuu uusia mahdollisuuksia. Yhteisten työympäristöjen yhteyteen toteutetaan myös coworking-tiloja eli yhteiskehittelyalueita, joihin kuka tahansa valtiolla työskentelevä voi tulla tilapäisesti työskentelemään. 

Paikallista yhteistyötä virastojen välillä tarvitaan, jotta voidaan varmistaa tilojen toimivuus ja sujuva yhteiselo naapurivirastojen kollegoiden kanssa. Sujuvaa työntekoa ja yhteiseloa voidaan tukea sopimalla virastojen kesken yhteisistä toimintatavoista arjessa, jotta jokainen voi kokea yhteiskäyttötilan toimivaksi, houkuttelevaksi ja turvalliseksi työpaikaksi.  

Siirtymällä yhteisiin tiloihin toteutetaan valtion toimitilastrategiaa ja monipaikkaisen työn linjauksia. Toimitilastrategiassa linjataan muun muassa toimistotilojen oikeasta mitoituksesta ja tilojen yhteiskäytön lisäämisestä koko julkisen hallinnon piirissä. Monipaikkaisen työn linjausten mukaisesti taas valtion työtehtäviä tulee organisoida monipaikkaisuutta ja älyteknologian mahdollistamaa paikkariippumattomuutta hyödyntäen.

Juha Madetoja
Finanssineuvos

Pauliina Pekonen
Neuvotteleva virkamies