Hyppää sisältöön

Sökande som är missnöjd med statsförvaltningens utnämningsbeslut kan i fortsättningen överklaga beslut genom besvär hos förvaltningsdomstolen

finansministeriet
Utgivningsdatum 21.6.2017 14.11
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att beslut om utnämning till en tjänst eller ett tjänsteförhållande i princip ska kunna överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen.

Sökandes rättssäkerhet förbättras

Utnämningar till en tjänst eller ett tjänsteförhållande kan enligt gällande statstjänstemannalagen inte överklagas. Förbud mot att överklaga utnämningsbeslut ingår även i flera speciallagar. Riksdagen förutsatte i sin skrivelse Riksdagen förutsatte i sin skrivelse till regeringen att regeringen bereder en proposition om ändring av statstjänstemannalagen för att slopa besvärsförbudet i fråga om beslut som gäller utnämning till en tjänst eller ett tjänsteförhållande.

Statstjänstemannalagen och dessa speciallagar föreslås bli ändrade så att utnämningsbeslut i regel ska kunna överklagas.
 

Ändringen gäller inte tjänster som omfattas av republikens presidents eller statsrådets utnämningsbehörighet


Utnämningsbeslut får dock inte överklagas, om det är republikens president eller statsrådets allmänna sammanträde som har utnämningsbehörighet.  Tjänstemän får heller inte överklaga om beslutet gäller en utnämning för viss tid om högst två år, eller om tjänsten eller tjänsteförhållandet tillsätts utan att tjänsten eller tjänsteförhållandet ledigförklaras. Utnämningsbeslut till militära tjänster inom Försvarsmakten eller Gränsbevakningsväsendet kan även i fortsättningen inte överklagas.


Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2018.


Ytterligare information:

Kirsi Äijälä, regeringsråd, tfn 02955 30172, fornamn.efternamn (at) vm.fi.
Miska Lautiainen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30212, miska.lautiainen (at) vm.fi

Sivun alkuun