Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö ajantasaisti valtion velanhallinnan strategian

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2024 9.19
Tiedote

Päivityksen tavoitteena on vähentää velanhallinnan riskejä ja yksinkertaistaa toimintaa.

Valtiovarainministeriö on ajantasaistanut valtion talousarviotalouden velanhallinnan strategian, koska velanhallinnan toimintaympäristö on muuttunut. Valtio kykenee kantamaan riskejä aiempaa huonommin, sillä sen vastuut ovat kasvaneet ja talouskasvu on jäänyt heikoksi. Sääntely-ympäristö on muuttunut finanssikriisin jälkeen, ja talouden yleinen epävarmuus on suurta. 

Valtio vähentää korkoriskiä

Uudistuksen tavoitteena on vähentää velanhallinnan riskejä ja yksinkertaistaa toimintaa. Keskeinen muutos on velan korkoriskin vähentäminen asteittain.

Muutos

  • tuo suojaa korkojen muutoksilta
  • luo ennakoitavuutta korkomenoihin
  • tukee talouspolitiikan suunnittelua.

Korkoriskiaseman pidentäminen saavutetaan nykyisellä lainanoton strategialla, kun luovutaan uusien korkojohdannaisten tekemisestä.

Lisäksi ministeriö uudistaa velanhallinnan määräystä muun muassa valtion maksuvalmiusriskin ja kassasijoitusten luottoriskin hallinnan osalta. Muutokset tukevat valtion maksuvalmiuden hallintaa. 

Määräysmuutokset nojautuvat eri työryhmien vuosina 2021–2023 tekemiin taustaselvityksiin. 

Ministeriö määrittelee strategian, Valtiokonttori operoi

Valtion velanhallinnalla tarkoitetaan valtion lainanoton ja valtion kassavarojen sijoitustoiminnan muodostaman kokonaisuuden sekä tähän liittyvien riskien hallintaa. Valtiovarainministeriö määrittelee valtion talousarviotalouden velanhallinnan määräyksessä velanhallinnan strategian, jonka mukaan Valtiokonttori hoitaa velanhallinnan operatiivisia tehtäviä.

Valtiovarainministeriö kehitti nykymuotoisen velanhallinnan strategian 2000-luvun alkupuolella. Ministeriö on uudistanut valtion velanhallinnan määräystä vuosien mittaan useaan otteeseen, mutta keskeiset riskivalinnat ovat olennaisilta osin säilyneet samoina. Toimintaympäristö jatkaa muuttumistaan, joten riskivalintoja on nyt pitänyt arvioida uudelleen.

Lisätietoja:
Osastopäällikkö, ylijohtaja Pauli Kariniemi, puh. 02955 30210, pauli.kariniemi(at)gov.fi

Sivun alkuun