Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit jatkavat keskustelua digiajan arvonlisäverotuksesta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2024 13.38
Tiedote
Valtiovarainministeri Riikka Purra.
Arkistokuva: EU

Euroryhmä kokoontuu Luxemburgissa torstaina 20. kesäkuuta sekä talous- ja rahoitusasioiden neuvosto perjantaina 21. kesäkuuta. Suomea edustavat valtiovarainministeri Riikka Purra ja pysyvä edustaja, suurlähettiläs Markku Keinänen.

Neuvosto jatkaa keskustelua arvonlisäverotuksen nykyaikaistamisesta. Komissio on ehdottanut muutoksia EU-lainsäädäntöön, jotta arvonlisäverosäännöt soveltuisivat entistä paremmin liiketoimintaan digiaikana.

Tavoitteena on päästä poliittiseen yhteisymmärrykseen lainsäädäntöehdotuksista. Suomi voi hyväksyä puheenjohtajan kompromissiehdotuksen.

Lisäksi neuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyssodan talous- ja rahoitusvaikutuksista, muun muassa Venäjän jäädytettyjen tuottojen hyödyntämisestä. Ministerit saavat myös tilannekatsauksen elpymis- ja palautumistukivälineen toimeenpanosta.

Euroryhmä keskustelee kilpailukyvystä

Euroryhmän aiheita ovat

  • euroalueen kilpailukyky: teollisuuspolitiikka ja markkinoiden integraatio
  • euron kansainvälinen rooli 
  • Kansainvälisen valuuttarahaston arvio euroalueen taloudesta (artikla IV -konsultaatio).

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Mikael Lith, puh. 02955 30334, mikael.lith(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.