Hoppa till innehåll

EU-möten
Finansministrarna fortsätter diskutera mervärdesbeskattningen i den digitala tidsåldern

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.6.2024 13.38
Pressmeddelande
Finansminister Riikka Purra.
Arkivbild: EU

Eurogruppen sammanträder i Luxemburg torsdagen den 20 juni och rådet för ekonomiska och finansiella frågor sammanträder fredagen den 21 juni. Finland representeras av finansminister Riikka Purra och den ständiga representanten, ambassadör Markku Keinänen.

Rådet kommer att fortsätta diskutera moderniseringen av mervärdesbeskattningen. Kommissionen har föreslagit ändringar i EU-lagstiftningen för att bestämmelserna om mervärdesskatt ska lämpa sig bättre för affärsverksamhet i den digitala tidsåldern.

Målet är att nå en politisk överenskommelse om lagstiftningsförslagen. Finland kan godkänna ordförandens kompromissförslag.

Rådet ska också diskutera de ekonomiska och finansiella konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, bland annat användningen av frysta ryska tillgångar. Ministrarna får också en lägesrapport om verkställandet av faciliteten för återhämtning och resiliens.

Eurogruppen diskuterar konkurrenskraften

Eurogruppen kommer att behandla

  • euroområdets konkurrenskraft: industripolitik och integration av marknaden
  • eurons internationella roll 
  • Internationella valutafondens bedömning av ekonomin inom euroområdet (artikel IV-konsultation).

Mer information:
Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Mikael Lith, finansministerns specialmedarbetare, tfn 0295 530 334, mikael.lith(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) är en av konstellationerna i Europeiska unionens råd. Ekofinrådet beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. I Ekofinrådet sammanträder EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett informellt organ med uppgift att samordna euroländernas ekonomiska politik och främja ekonomisk tillväxt. Till gruppen hör euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.