Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Regeringens proposition
Mervärdesbeskattningen inom e-handel förenklas

finansministeriet
Utgivningsdatum 7.6.2018 14.07
Pressmeddelande

Det blir lättare för småföretag att driva e-handel mellan EU-länder. Regeringen föreslår lagändringar som verkställer EU-lagstiftningen om gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter.

Propositionen innehåller lättnader för småföretag: Vid gränsöverskridande försäljning inom EU tar man i bruk en gräns på 10 000 euro för radio- och televisionssändningar, elektroniska tjänster och teletjänster. Försäljarens etableringsstat kan vara beskattningsplats ifall det totala värdet av försäljningen av dessa slags tjänster under ett kalenderår inte överstiger 10 000 euro.

I dagsläget ska skatten betalas i köparens etableringsstat. Företagen får välja om de tillämpar bestämmelsen.

Krav på bevishandlingar för att identifiera kunder lättas också. Om ett företag säljer radio- och televisionssändningar, elektroniska tjänster och teletjänster inom EU för högst 100 000 euro, behöver det i fortsättningen bara en bevishandling för att fastställa köparens etableringsplats.

Om ett företag som är etablerat utanför EU registrerats i ett medlemsland, kan det tillämpa den särskilda ordning för elektroniska tjänster som avsetts för skattskyldiga som inte är etablerade inom gemenskapen. På försäljningar som omfattas av särskilda ordningen för elektroniska tjänster tillämpas identifieringsmedlemsstatens faktureringsregler.

Administrativa bördan minskar

Lagändringarna förenklar mervärdesskattesystemet, minskar på företagens administrativa börda och underlättar således företagens gränsöverskridande handel.

Ändringarna träder i kraft vid ingången av nästa år. De kvarvarande ändringar som följer av direktivet som antogs i december 2017 avses bli genomförda från och med ingången av 2021.

Regeringens proposition publiceras på beslutssidan.

Ytterligare information:

Risto Sakki, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30294, risto.sakki(at)vm.fi

 
Sivun alkuun