Hyppää sisältöön

”Katse kokonaisuuteen ja kohti hallittua muutosta” – Sidosryhmiltä eväitä Lääkkeet ja apteekkitalous -hankkeelle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.6.2024 13.23
Uutinen
Lääkkeet ja apteekkitalous -hankkeen tiimi
Lääkkeet ja apteekkitalous -hankkeen tiimi

Hallitusohjelmassa on paljon lääkkeisiin ja apteekkeihin liittyviä kirjauksia, joita toteutetaan Lääkkeet- ja apteekkitalous –hankkeessa. Sidosryhmät kokoontuivat 4.6. keskustelemaan tulevista uudistuksista.

Hanke on jaettu neljään kokonaisuuteen, joissa kehitetään lääkkeiden arviointitoimintaa, apteekkitaloutta, tiedonhallintaa sekä lääkehoidon ja –huollon ohjausta.

Kyseessä on pitkäjänteinen, hallituskaudet ylittävä kehittämistyö. Tavoitteena on parantaa lääkehoitojen vaikuttavuutta, turvallisuutta ja laatua sekä taloudellisuutta, yhdenvertaisuutta ja saatavuutta.  

Pitkäjänteisyyttä ja selkeyttä

– Apteekkikokonaisuudessa kaikki osat linkittyvät toisiinsa ja jokaisen osan siirtäminen vaikuttaa kokonaisuuteen. Siksi on olennaista luoda vankat rakenteet ja järjestelmä, joka kestää aikaa, totesivat STM:n alustajat tilaisuuden alussa.

Keskustelussakin kuului, että kyse on isosta, monipuolisesta ja osin vaikeaselkoisesta kokonaisuudesta. Osallistujat toivoivat, että uudistuksen lopputulos on kuitenkin selkeä, helposti hahmotettava ja hallittava. 

–Tiivistimme sen niin, että katse kokonaisuuteen, kohti hallittua muutosta ja eteenpäin, yhdestä ryhmästä todettiin.

Tilaisuudessa toivottiin uudistamiseen pitkäjänteisyyttä ja hallituskaudet ylittävää visiota. Myös vaikutustenarvioinnin todettiin olevan kriittisen tärkeää sekä ennakkoon että jälkikäteen. 

– Kehitetään ja uudistetaan siten, että ratkaisut kestävät aikaa. Alan toimijat tarvitsevat ennakoitavuutta, jotta yritykset pystyvät tekemään helposti investointipäätöksiä, yhdestä ryhmästä todettiin.

Yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa ja huoltovarmuutta osana Eurooppaa

Tilaisuudessa puhuttiin paljon siitä, että apteekkien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä olisi syytä lisätä. Yksi hankkeen tavoitteista onkin määrittää apteekkien tehtävät osana sosiaali- ja terveyspalveluita. Myös huoltovarmuus ja lääkkeiden saatavuus mainittiin useaan otteeseen.  

– Suomi ei ole tyhjiössä eli täytyy seurata, mikä on lääkkeiden saatavuustilanne muualla Euroopassa. Pienet maat jäävät helposti jalkoihin, kun niukkuutta jaetaan, tilaisuudessa todettiin.

Toiveena selkeä viestintä ja avoin keskustelu

Osallistujat toivoivat hankkeesta selkeää, avointa ja keskustelevaa viestintää niin hankkeen alussa kuin myös siinä vaiheessa, kun ratkaisuja aletaan hahmotella. 

– Lämmin kiitos kaikille keskustelusta. Tämä aamu antaa pohjan rakentavalle keskustelulle ja jatkuvalle vuoropuhelulle, jota aiomme ylläpitää myös jatkossa. Ennakoitavuus, hallittu muutos ja katse eteenpäin – näihin sanoihin voisi tiivistää keskustelun ytimen. Hanketiimiimme saa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, totesi hanketta koordinoiva Lauri Pelkonen tilaisuuden lopuksi. 

Lisätietoja

johtava asiantuntija Lauri Pelkonen, p. 0295 163 218, etunimi.sukunimi(at)gov
 

Lääkeasioiden uudistus