Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Förslag från experterna om hur behandlingen av reumasjukdomar och övriga sjukdomar i stöd- och rörelseorgan kan förbättras

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.12.2021 10.34
Pressmeddelande

Hösten 2021 bjöd familje- och omsorgsminister Krista Kiuru in experter till ett rundabordsforum för att diskutera förebyggandet och behandlingen av reumasjukdomar och övriga sjukdomar i stöd- och rörelseorgan. På basis av diskussionerna vid rundabordsforumet har experterna nu färdigställt ett förslag om hur effekten av vården skulle kunna förbättras i fråga om dessa sjukdomar.

Experterna lämnade sitt förslag till ministern förra veckan.  

”Ett av målen i regeringsprogrammet är att förbättra förebyggandet och behandlingen av folksjukdomarna. Reumasjukdomarna och de övriga sjukdomarna i stöd- och rörelseorganen är en stor utmaning för samhället när det gäller både samhällsekonomin och folkhälsan.  Totalkostnaderna för sjukdomarna har uppskattats vara till och med 3–4 miljarder euro per år för Finland. Att behandlingarna av sjukdomarna är effektiva är av stor betydelse för samhället och för människans välbefinnande och funktionsförmåga”, konstaterar minister Krista Kiuru. 

Den expertgrupp som sammankallades av ministern fastställde fyra huvudsakliga mål för att förbättra effekten av behandlingarna av reumasjukdomar och övriga sjukdomar i stöd- och rörelseorgan.  

  1. Tillräcklig yrkeskunnig personal och tillräcklig kompetens   
  2. Identifiering av symtomen och smidigare vårdkedjor 
  3. Bättre handledning för förberedande egenvård 
  4. Bättre tillgång till vård, bättre vårdkvalitet och enhetlig vård på lika villkor. 

Expertgruppen framförde också förslag till åtgärder för att uppnå målen.  

”Åtgärdsförslagen baserar sig på de behov i det praktiska arbetet som experterna från de olika sektorerna lyfte fram. Förslagen är konkreta och realistiska. Det allra viktigaste är att säkerställa att den yrkesutbildade personalen har det kunnande och de resurser som den behöver, eftersom detta är en förutsättning för att uppnå de prioriterade målen och för att förbättra vårdkvaliteten, vården som helhet och behandlingarnas effekt”, konstaterar Satu Gustafsson, ordförande för expertgruppen.   

Ytterligare information:

Satu Gustafsson, ordförande för expertgruppen, Reumaförbundet i Finland rf, tfn 044 563 00 81
Timo Lehtinen, minister Kiurus specialmedarbetare, tfn 02951 63387

 
Sivun alkuun