Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

EU-ministrarna ska diskutera de ukrainska flyktingarnas situation och den europeiska planeringsterminen

arbets- och näringsministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 13.3.2023 10.48 | Publicerad på svenska 13.3.2023 kl. 11.05
Pressmeddelande

Temat för EU-mötet för social- och hälsovårdsministrarna och arbetsministrarna den 13 mars är arbetsmarknadsläget för de människor som har varit tvungna att flytta temporärt från Ukraina, och de ukrainska barnens situation. Ministrarna ska också diskutera den europeiska planeringsterminen och den utredning om hållbar tillväxt och den gemensamma sysselsättningsrapport som görs under planeringsterminen.  

Vid mötet representeras Finland av social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen.

”Finländarna har en stor vilja att hjälpa de ukrainare som har flytt Rysslands invasion. För de ukrainska flyktingarna i Finland är det viktigt att barnen kan gå i skola, att det finns välfungerande tjänster och att de får stöd av olika organisationer och frivilliga. Vi vill också sörja för att de får psykosocialt stöd”, säger minister Sarkkinen. 

Av de 7-15-åriga barn som flytt från Ukraina till Finland går nästan 90 procent i skola i Finland. I alla beslut som gäller barn ska man alltid beakta barnets bästa i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter. De ukrainare som söker jobb stöder vi bland annat genom att erbjuda dem sysselsättningstjänster och språkundervisning.

Nu när Rysslands invasion av Ukraina har pågått ett år ska ministrarna också bedöma vilka allmänna konsekvenser Rysslands invasion har haft för sysselsättningen och det sociala läget. Ministrarna ska diskutera hur man kan hjälpa de mest utsatta barnen under kriser och konflikter, och i synnerhet de barn i Ukraina som drabbas av kriget.  

Finland fördömer skarpt Rysslands invasion av Ukraina och står fast bakom Ukrainas självständighet, suveränitet, självbestämmanderätt och territoriella integritet.

Diskussion om den gröna och den digitala omställningen 

Under mötet ska ministrarna också diskutera den årliga europeiska planeringsterminen. Man ska särskilt dryfta utmaningarna med den gröna och den digitala omställningen och de metoder med vilka man kan säkerställa att det finns en tillräcklig tillgång till arbetskraft för en grön ekonomi.  
Vid mötet ska man godkänna den gemensamma sysselsättningsrapporten, där man identifierar de konsekvenser som Rysslands invasion har för arbetsmarknadsläget. Ministrarna ska också godkänna rådets slutsatser om den årliga utredningen om hållbar tillväxt och om den gemensamma sysselsättningsrapporten.

 
Den europeiska planeringsterminen är ett instrument för samordning av den ekonomiska politiken, finanspolitiken, arbetsmarknadspolitiken och socialpolitiken i EU och medlemsländerna. Finland strävar efter att aktivt påverka så att verksamheten under planeringsterminen utvecklas på ett balanserat sätt och så att verksamheten i princip fokuserar på samordningen av den ekonomiska politiken, men så att man bättre beaktar hur de ekonomiska och sociala konsekvenserna och åtgärderna och politiken i fråga om arbetsmarknaden och miljön påverkar varandra och hur man kan främja en ekologisk återuppbyggnad.  

Ytterligare information:


Jiri Sironen, social- och hälsovårdsministerns specialmedarbetare, tfn 040 450 9077
Satu Leino, konsultativ tjänsteman
Liisa Heinonen, regeringsråd
E-postadresserna har formen [email protected]

 

 
Sivun alkuun