Hallitus käynnistää ohjelman C-hepatiitin eliminoimiseksi
Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt ohjelman, joka tähtää C-hepatiitin eliminointiin Suomessa. Ohjelman toimeenpano käynnistyy hyvinvointialueiden valtionavustushaulla. Avustukset kohdennetaan alueille, joissa C-hepatiitin ilmaantuvuus ja esiintyvyys on korkein.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on käynnistänyt kahden miljoonan euron valtionavustushaun hyvinvointialueille. Avustusten tavoitteena on ehkäistä uusia C-hepatiittitartuntoja ja taudin aiheuttamia kuolemia. Hankkeen toteuttamista varten järjestetään toinen valtionavustushaku vuoden 2025 lopussa.
Hyvinvointialueille myönnetään rahoitusta muun muassa tartuntojen ennaltaehkäisyyn, testaukseen, hoitoon sekä riskiryhmille suunnattuun viestintään. Tartuntojen torjunnassa tehokkainta on matalan kynnyksen testaus ja hoito, jota tullaan nyt tarjoamaan tehostetusti pistämällä huumeita käyttäville suunnatuissa terveysneuvontapisteissä.
Valtionavustusta voivat hakea hyvinvointialueet, HUS-yhtymä ja Helsingin kaupunki. Avustukset kohdistetaan ensisijaisesti alueille, joissa C-hepatiitin ilmaantuvuus ja esiintyvyys ovat korkeita ja pistämällä huumeita käyttävien henkilöiden määrä on suuri. Avustusta myönnettäessä arvioidaan, miten kohderyhmän tavoittaminen, ennaltaehkäisy, testaus sekä hoitoketjun kehittäminen toteutetaan.
”Ohjelmassa on kyse sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Hoitamaton C-hepatiitti voi johtaa vakaviin maksasairauksiin kuten maksakirroosiin ja -syöpään. Eliminointiohjelmalla tehostamme C-hepatiitin testausta ja hoitoa, jotta taudin leviäminen saadaan pysäytettyä ja taudinkantajat hoidettua”, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.
C-hepatiitin eliminointiohjelma perustuu hallitusohjelmaan
C-hepatiitin eliminointiohjelman tavoitteena on vähentää merkittävästi C-hepatiitin aiheuttamaa sairastavuutta ja kuolemia, niistä aiheutuvia kustannuksia sekä uusia tartuntoja. Ohjelma on osa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa sovittuja toimia, joiden tavoitteena on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistaminen.
Maailman terveysjärjestö WHO:n tavoitteena on poistaa C-hepatiitti terveysongelmana vuoteen 2030 mennessä. Suomi on sitoutunut tähän tavoitteeseen.
C-hepatiitin hoitomäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000–15 000 hoitoa tarvitsevaa henkilöä. Viimeisen viiden vuoden aikana on hoidettu keskimäärin 1 600 potilasta vuosittain.
Hanketta johtaa STM yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Ohjelman toteuttamiseksi on varattu yhteensä 13,75 miljoonan euron rahoitus vuosille 2025–2027. Tästä yhteensä 9,0 miljoonaa euroa kohdennetaan hyvinvointialueille ja 3,6 miljoonaa THL:n vankiterveydenhuollon yksiköille. Osa rahoituksesta on varattu tutkimukseen, valtakunnalliseen kehitystyöhön ja viestintään.
Hyvinvointialueille on luvassa kohdennettuja avustuksia myös nuorten huumekuolemien ehkäisyyn
Osana sosiaalisen oikeudenmukaiseen vahvistamiseen tähtääviä toimia STM on käynnistämässä ohjelman myös nuorten huumekuolemien ehkäisemiseksi.
Tilastokeskuksen mukaan huumekuolemien määrä on kasvanut vuonna 2023 ja on nyt koko mittaushistorian korkein. Huumemyrkytyskuolemiin menehtyi yhteensä 253 henkilöä, joista 91 oli alle 25-vuotiaita.
Ohjelman toimeenpanoon on varattu yhteensä 10,9 miljoonan euron rahoitus vuosille 2025–2027. Tästä 9,0 miljoonaa osoitetaan hyvinvointialueille suunnattuihin avustuksiin vuosille 2025–2027 ja 1,0 miljoonaa järjestöille suunnattuihin avustuksiin vuosille 2026–2027. Alueille suunnattu avustushaku avautuu helmikuussa.
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta, p. 0295 163 713
Sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Niilo Heinonen, p. 0295 163 603
etunimi.sukunimi(at)gov.fi